У Львові відновили іще одну історичну дерев’яну браму

Вівторок, 15 вересня 2020, 12:03
Велика дубова брама, яку фактично виготовили наново, тепер прикрашає будинок № 3 на вулиці Лисенка на шляху до Високого Замку
У Львові відновили іще одну історичну дерев’яну браму

Будинок № 3 на вулиці Лисенка раніше прикрашала оригінальна австрійська дубова брама, яка, нажаль, не збереглася до наших днів – пошкоджену автентичну австрійську браму біля 30 років тому демонтували мешканці будинку і замість неї встановили металеву браму – розповідають у ЛКП «Бюро спадщини».

Нову дубову браму для будинку №3 по вулиці Лисенка за підтримки ЛКП «Бюро спадщини» та Управління історичного середовища фахівці-реставратори виготовляли біля місяця.

«Ще 30 років тому тут стояла оригінальна австрійська брама, її замінили на іншу, яка також не збереглася до наших днів. Ми застали звичайні зварені металеві ворота, які мешканці встановили самовільно. Нову дубову браму ми відтворювали за спогадами мешканців, які ще її застали.

Складність виникла через великі габарити брами. Це найбільші двері, з якими мені доводилося працювати. Мешканці попросили залишити металевий каркас від старої брами, потрібно було їх об'єднати і підігнати за розміром до нової дубової коробки. Це додало нам додаткової роботи», – розповів реставратор Ростислав Малецький.

Загальна вартість відновлення брами у будинку № 3 на вулиці Лисенка склала 108 тисяч гривень. Із цієї суми майже 76000 гривень надало місто, а решту коштів зібрали місцеві мешканці.

Цьогоріч у Львові за співфінансування «бюджет + мешканці» планується відреставрувати щонайменше 40 дверей і брам в будинках, які розташовані в історичній частині міста. Усі роботи проводять відомі місцеві реставратори по дереву та металу. Більшу частину вартості реставрації (70%) покриває місто, а 30% коштів повинні зібрати місцеві мешканці.

comments powered by HyperComments