Львівські інфекціоністи: в Україні цього року циркулюватиме чотири штами грипу

Понеділок, 14 вересня 2020, 13:48
Особливістю епідемічного сезону 2020-21 року є те, що одночасно циркулюватимуть віруси грипу, ГРВІ та коронавірус SARS-COV-2
Львівські інфекціоністи: в Україні цього року циркулюватиме чотири штами грипу

Епідеміологи ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» прогнозують, що епідемічний сезон захворюваності на грип та гострі распіраторні вірусні інфекції 2020-21 років почнеться у вересні-жовтні. В цей період значно зросте ризик захворіти на грип та ГРВІ, а паралельно із цими вірусами цьогоріч циркулює коронавірус SARS-COV-2.

Особливістю вірусу грипу є те, що він постійно мутує, існує величезна кількість його штамів. Прогнозується, що в епідсезоні 2020−2021 в Україні буде циркулювати 4 штами грипу:

- штам грипу, А Guangdong – Maonan (H1N1);

- штам типу, А Hong Kong (H3N2);

- штам типу В Washington (B/Victoria lineage);

- штам типу В Phuket (B/Yamagata lineage).

«З цих чотирьох вірусів грипу минулого епідсезону українці могли зустрітися з штамом типу В Phuket (B/Yamagata lineage). А ось з трьома іншими ми ще не зустрічались. За епідсезон 2019−2020 років на грип перехворіло 12% населення країни. У Львові в минулому епідсезоні захворіло на гострі респіраторні захворювання 100694 львів'ян, серед них 46% - діти до 17 років. На грип захворіло 363 мешканці міста, з них 40% – діти.

Впродовж поточного року, тобто з січня по серпень, на гострі респіраторні інфекції захворіло 56657 осіб, з них 41% – це діти. На грип захворіло 599 осіб, з них 61% становили діти», – зазначили в міському відділі обласного лабораторного центру МОЗ України.

Найвразливішими до грипу є діти раннього віку, жінки при надії, мандрівники, особи з хронічними захворюваннями. Єдиний надійний метод профілактики захворювання – вакцинація.

Під час вакцинації людині вводять частинку інфекційного агента, який стимулює організм до вироблення антитіл, що запобігають інфікуванню і подальшому поширенню захворювання. Проводити вакцинацію найкраще в осінній період – вересень-жовтень, оскільки епідемії частіше реєструють в період між листопадом і березнем.

До епідсезону 2020−2021 років в Україну буде доставлено 665000 доз вакцини:

- 500000 доз вакцини VAXIGRIP TETRA (виробник Франція)

- 45000 доз вакцини Інфлувак (виробник Нідерланди)

- 100000 доз вакцини Джі Флю (виробник Корея, трьохвалентна)

- 20000 доз вакцини Джі Флю (виробник Корея, чотирьохвалентна)

Для профілактики грипу та застуди рекомендовано:

- зменшити вплив джерел можливої ​​інфекції;

- обмежити, а краще не перебувати в місцях великого скупчення людей;

- часто проводити провітрювання та вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів;

- дотримуватись здорового способу життя;

-  вживати більше фруктів та овочів;

- висипатись.

Пам’ятайте, що кожна викурена цигарка забирає з організму 10 − 20 мг вітаміну С, який потрібен для міцного імунітету.

comments powered by HyperComments