Львів попрощався із першим демократично обраним міським головою Василем Шпіцером

Субота, 29 серпня 2020, 16:22
Василь Шпіцер, який був очільником Львова у 1990-94 роках помер 27 серпня 2020 року
Львів попрощався із першим демократично обраним міським головою Василем Шпіцером

Сьогодні Львів прощався із своїм першим демократично обраним міським головою Василем Шпіцером. Прощання із ним відбулося у церкві Пресвятої Трійці на вулиці Тершаківців, 1а, а поховали Василя Шпіцера на Личаківському цвинтарі. Церемонія прощання і похорону відбулася із дотриманням всіх карантинних норм та обмежень. На прощанні із першим демократично обраним мером Львова був присутній чинний міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, що Василь Шпіцер очолював Львівську міську раду із 1990 по 1994 рік. Він був обраний іще за часів Радянського Союзу. Саме на роки його керування містом припадає прийняття Декларації про державний суверенітет України та Акту проголошення незалежності України, розпад СРСР, введення першої української валюти – купоно-карбованця. Не дивлячись на складні економічні умови початку 1990-х років Василь Шпіцер дбав про місто і його інфраструктуру. Зокрема, за ініціативи Василя Шпіцера разом із Львівською залізницею, яку тоді очолював Георгій Кірпа, було електрифіковано перегін Львів – Сихів і запущено міську електричку. Також під час мерства Шпіцера на вулиці Волинській у Львові стався провал колектора, в результаті якого від трамвайної мережі було відрізане трамвайне депо №2 на Підзамчі. Завдяки швидким діям комунальних служб було у стислі терміни прокладено нову трамвайну колію по вулиці Промисловій.

Під час своєї промови Андрій Садовий висловив поляку Василеві Шпіцеру. В знак жалоби цього дня на вежі міської Ратуші приспущено прапор.

Василь Шпіцер помер у четвер, 27 серпня на 73-му році життя. Василь Шпіцер був кандидатом технічних наук, займався підприємницькою діяльністю. У 2012 році йому вручили «Почесний знак св. Юрія» від громади міста, а в 2017 сім'я Шпіцерів отримала звання «Шляхетна львівська родина».

comments powered by HyperComments