У Львові на початку вересня відбудеться театральний фестиваль «Кіт Ґаватовича»

П'ятниця, 28 серпня 2020, 15:55
Фестиваль названий на честь Якуба Ґаватовича – театрального діяча ХVII століття, який вперше поставив театральну виставу на території сучасної Західної України
У Львові на початку вересня відбудеться театральний фестиваль «Кіт Ґаватовича»

Із 2 по 5 вересня 2020 року у Львові відбудеться п’ятий театральний фестиваль «Кіт Ґаватовича». Організатори фестивалю запрошують львів’ян та гостей міста на лекції, безкоштовні екскурсії, вистави та перегляд світових опер просто неба. Про це повідомляють організатори фестивалю.

П’ятий фестиваль «Кіт Ґаватовича»буде об'єднаний непростою темою «Тоталітарні особистості». Для організаторів є важливим говорити про світ сьогодні: під час карантину не один уряд у світі скористався пандемією, аби підкоригувати закони та правила під себе. Не вперше сильним особистостям вдається протестувати супроти Тоталітаризму, про них Кіт і буде згадувати цього року.

Авторська виставка під відкритим небом про Леся Курбаса від Олександра Грехова, а також лекція від Романа Лаврентія, прем'єра створеної спеціально для Фестивалю вистави за участі лише підлітків «Декалог» молодого режисера Ростислави Лози, дискусії про табу театру від партнерів події «Освітнього центру з прав людини» та спеціальні лекції від людей спротиву сьогодні – Тетяни Микитенко, засновниці блогу «Рагулі», та Павла Гудімова, який готує лекцію про сучасне мистецтво.

2, 3 та 5 вересня охочі матимуть змогу взяти участь у безкоштовних екскурсіях про історичний район міста Підзамче (колишня територія Львівського ґетто), який сповнений історіями сильних особистостей.

2 вересня на території музею «Територія терору» можна буде переглянути оперу 1-ої редакції «Леді Макбет Мцанського повіту» від Дмитра Шостаковича, а після вистави відбудеться нічна екскурсія музеєм.

Офіційне відкриття відбудеться 4 вересня лекцією від Володимира Бєглова (голови Ради директорів «Освітнього центру з прав людини»). Цього ж дня можна буде переглянути вперше наживо виставу «Стус: Перехожий» від київського незалежного театру «Дах». Хоч вистави відбуватимуться у приміщенні «LemStation», через карантинні обмеження можна буде переглядати їхню трансляцію на вулиці біля колишнього трамвайного депо на вулиці Вітовського.

Найбільше організатори чекають трансляцію вистави від Білоруського театру, позаяк ця вистава є вже не просто подією, а маніфестом історії, яка відбувається зараз.

«Для нас важливим є показати не лише чому є поганим повертатись до СРСР чи до будь-якого іншого тоталітарного режиму, але й розказати про особистостей, про тих, хто населяє цю планету, які боролись, борються проти системи. Ця система проявляється у криках за стіною, які ми намагаємось ігнорувати аж до дня. Власне це буде як маніфест постійної Весни Революції»,  – наголошує генеральна директорка фестивалю «Кіт Ґаватовича» Єва Якубовська.

Доступ на всі події можливий лише при наявності маски чи респіратора. Організатори люб’язно просять залишитися із Котом в онлайні при наявності будь-яких ознак респіраторних захворювань.

Зауважимо, що фестиваль названо на честь Якуба Ґаватовича –  театрального діяча ХVII століття, який вперше поставив театральну виставу у публічному просторі на Західній Україні. «Продав кота у мішку» – це одна з його драматургічних робіт. Гра слів «Кіт Ґаватовича» кидає сенсовий виклик глядачеві та митцеві, адже повернення до вуличної форми театру, а саме сценічних форм із використанням громадських просторів дозволяє говорити про нову форму театрального мистецтва, яке не замикається від глядача. Основна думка фестивалю «мистецтво не тільки для митців». Окрім того, назва «Кіт Ґаватовича» символізує повернення до своєї нерозкритої та не популяризованої історії.

comments powered by HyperComments