У Львові в суботу відкриють Музей Митрополита Андрея Шептицького

Середа, 26 серпня 2020, 20:12
Музей Андрея Шептицького – видатного мислителя, церковного і громадського діяча, морального лідера, розміститься у Львові в будинку на вулиці Кривоноса, 1
У Львові в суботу відкриють Музей Митрополита Андрея Шептицького

У суботу 29 серпня 2020 року у Львові відбудеться урочисте відкриття Музею Митрополита Андрея, який розмістився у будинку на вулиці Кривоноса, 1. Про це повідомляють у прес-службі Львівської міської ради.

Урочисте відкриття Музею Митрополита Андрея почнеться о 12 годині у храмі Блаженного священномученика Климентія на вулиці Кривоноса із промови Митрополита Львівського УГКЦ Високопреосвященного Владики Ігоря.

Після вступних і подячних слів представників влади, директора Львівського Музею Історії Релігії, а також директора нововідкритого Музею, о. Севастіяна (Дмитруха), присутні перейдуть у каплицю Митрополита Андрея (на території Музею), де Владика Ігор звершить чин освячення каплиці.

Опісля, гості події зможуть оглянути унікальну експозицію, де будуть представлені особисті речі праведного Митрополита Андрея. Втім, о. Севастіян підкреслює, що повністю експозицію розмістити на першому поверсі не вдасться. Верхні поверхи колишніх монастирських келій наразі займає університет внутрішніх справ.

«Не всі речі Митрополита Андрея будуть виставлені. Тому що цієї площі на першому поверсі замало є. Ми зверталися і до Львівської міської ради, і до Львівської обласної адміністрації, щоб нам передали цілий церковний будинок. Адже є Закон, виданий ще Президентом Кучмою про те, що сакральні споруди повернути Церкві. А їх тут, на вулиці Кривоноса, повернули поліції, Церкві не повернули», – каже отець Севастіан (Дмитруха), керівник Музею Митрополита Андрея.

За словами директора Департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради Євгена Бойка, Львівська міська рада та міський голова Львова прикладають зусиль, щоб усі приміщення в будинку на вулиці Кривоноса, 1 були передані Церкві та Музею. Останнім часом, каже Бойко, Садовий направив іще одного листа Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову із проханням передати приміщення під музей.

В управлінні історичного середовища Львівської міської ради кажуть, що на першому поверсі будинку на вул. Кривоноса, 1, де і відкриють у суботу Музей, було проведено чимало реставраційних робіт. Зокрема було відновлено стіни, склепіння, підлоги, також санвузли. Вікна замінені на дерев’яний склопакет. Тобто проведені такі роботи, щоб Музей міг розпочати своє функціонування. Також є присутні кам’яні вставки у стінах, це буде певною окрасою Музею.

comments powered by HyperComments