Міністерство охорони здоров’я і далі забороняє послаблювати карантин на Львівщині

Неділя, 26 липня 2020, 13:33
На сайті МОЗ сьогодні з’явився оновлений перелік показників, відповідно до яких Львівщина потрапила до переліку регіонів із «із значним поширенням COVID-19»
Міністерство охорони здоров’я і далі забороняє послаблювати карантин на Львівщині

Вісім регіонів України, в тому числі і Львівська область потрапили у «чорний список» МОЗ України, а отже не можуть послаблювати карантин – сьогодні зранку відомство опублікувало перелік показників, за якими визначається допустимість послаблення карантину.

Отож, на основі узагальнених даних за минулі 7 днів Львівщина немає права послаблювати карантин через те, що відсоток позитивних результатів на коронавірус при ПЛР-тестуванні перевищує допустиму межу в 11% і становить 11,05%. Щодо інших показників, то вони знаходяться у допустимих межах – місця у стаціонарах для «ковідних» пацієнтів в середньому заповнені на 42,0%, кількість ПЛР та ІФА тестів в розрахунку на 100 тисяч населення становить 83,87, динаміка інфікування – 11,2%.

Що ж до інших регіонів України із «чорного списку», то Вінницька область потрапила туди через значну динаміку інфікування коронавірусом + 21,63%. Волинська область має перевищення одразу по двом показникам – тут позитивними були 20,26% проведених тестів, а динаміка інфікування + 41,45%. Житомирська область має дуже значний приріст кількості інфікованих + 57,99%. Закарпатська область у «чорному списку» через те, що тут заповнено недужими на COVID-19 63,18% місць у стаціонарах. На Прикарпатті є перевищення по двом показникам – відсоток позитивних тестів складає 12,56%, а динаміка інфікування + 24,06%. У Рівненській області перевищено один показник – відсоток виявлення інфікованих, який складає 11,6% замість 11,0%. Тернопільська область, яка раніше показувала позитивний тренд, знову у «чорному списку», адже тут динаміка інфікування + 87,74%, відсоток виявлення коронавірусу – 11,96%. Знову в «чорному списку» і Буковина – тут відсоток виявлення коронавірусу 11,27%, а динаміка інфікування - + 38,89%.

Опубліковані показники вказують на те, що вся Західна Україна є епіцентром коронавірусної епідемії в Україні. Більшість регіонів Заходу демонструють тенденцію до зростання кількості інфікованих. Отож, з точки зору епідеміології, доцільним є посилення карантинних заходів і в першу чергу таких, які зменшують кількість тривалих контактів між людьми, особливо у закритих приміщеннях. Отож, варто обмежити проведення богослужінь у храмах, тривалі поїздки у транспорті, відвідування театрів та кінотеатрів, закладів громадського харчування. Оскільки основною групою ризику є особи похилого віку, то варто відновити обмеження, які стосуються користування громадським транспортом. Без цього регіони Західної України ризикують потрапити у «помаранчеву» чи «червону» зони, відповідно тут стане неможливим звичайне навчання школярів, а також більш-менш нормальна робота громадського транспорту. Нагадаємо, що уряд прийняв нову постанову, яка стосується «адаптивного» карантину.

comments powered by HyperComments