У Львові в Личаківському районі відновили дві історичні брами у під’їздах (ФОТО)

Субота, 25 липня 2020, 10:44
Це металева «оливкова» брама у будинку на вулиці Личаківській, 34 та історична дерев’яна брама у будинку на Лисенка, 46
У Львові в Личаківському районі відновили дві історичні брами у під’їздах (ФОТО)

У Личаківському районі міста Львова за підтримки ЛКП «Бюро спадщини» відновили дві історичні брами у під’їздах – металеву «оливкову» браму в будинку на вулиці Личаківській, 34 і дерев’яні історичні двері у будинку на вулиці Лисенка, 46. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Роботи над металевою «оливковою» брамою у будинку по вулиці Личаківській, 34 тривали впродовж двох із половиною місяців. Окрім комплексних робіт над дверима, реставратори також відновили вигляд вхідної хвіртки. Вартість робіт складає понад 81 тисячу гривень, із яких 56800 гривень виділило місто, решту додали мешканці будинку.

«З першого погляду могло здатися, що зовнішній вигляд брами був не найгіршим. Насправді ж під значним нашаруванням старої фарби приховувалося безліч заржавілих елементів, деформована нижня частина, знищені пороги і завіси. Ми все це відновлювали», – розповів реставратор Юрій Миколаїшин.

Фахівці відновили засклення брами, яке раніше було просто забите фанерою. Окрім самої брами, фахівці провели ряд робіт над вхідною фірткою.

«Цей «оливковий» колір насправді оригінальний, автентичний. Ми віднайшли його під значним нашаруванням старої фарби, знімаючи шар за шаром, аж до металу. Раніше було досить широке розмаїття кольорів металевих брам. Також ми встановили відреставрований австрійський замок, який хоч і не рідний, але відповідає тому часу. Йому десь сто років і, гадаю, прослужить ще стільки ж», – поділився реставратор.

Щодо дубових історичних дверей у будинку по вулиці Лисенка, 46 поблизу парку «Знесіння», то на їх реставрацію пішло півтора місяці і біля 48 тисяч гривен – із них 70% оплатило місто, а 30% зібрали мешканці будинку. Роботи виконувалися за підтримки ЛКП «Бюро спадщини».

«Цей будинок був побудований у 1913 році, і за свій столітній вік брама, звісно, потребувала втручання фахівців. Як і в переважній більшості львівських дверей, через тогочасну специфіку їх встановлення, нижня частина зносилася, прогнила і потребувала заміни. Ми вирівняли дверну коробку, яка з цієї ж причини деформувалась», – розповів реставратор Олександр Савчук.

Також фахівці відновили втрачені дерев’яні елементи та замінили притворну планку. Тут було встановлено нову клямку, яка відповідає стилістиці подібних брам.

«Раніше тут було дуже гарне засклення. Ми знайшли декілька скелець, виготовили ті, яких не вистачало. Фацетне скло має надзвичайно гарний перелив, а під сонячними променями додає історичного шарму під'їзду. Під час зняття значного нашарування фарби, ми виявили сліди від втрачених ґраток, які відновили та виділити іншим відтінком, для контрасту», – додав майстер-реставратор.

comments powered by HyperComments