Садовий пояснив, чому на Львівщині зросла кількість ПЛР-тестувань

П'ятниця, 24 липня 2020, 11:35
За словами міського голови Львова, тести здають громадяни, які виїздять за кордон
Садовий пояснив, чому на Львівщині зросла кількість ПЛР-тестувань

Сьогодні в ефірі радіо «Львівська хвиля» мер Львова Андрій Садовий пояснив, чому на Львівщині протягом останніх днів проводиться велика кількість тестувань на коронавірус. За його словами, це пов’язано у першу чергу із тим, що люди виїздять за кордон. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Учора й напередодні більше людей здавали ПЛР. Ми повинні розуміти, що люди, які зараз виїжджають кудись на відпочинок, особливо у Чорногорію, Хорватію, – без результату ПЛР туди не проїдуть. Тому всі масово йдуть здавати ПЛР – хочуть вони того чи ні. Відповідно, і кількість буде зростати», – заявив Андрій Садовий.

Ми, у свою чергу, зауважимо, що Міністерством охорони здоров’я встановлено чіткий перелік осіб, які проходять безкоштовне ПЛР-тестування. Ознайомитися із ним можна тут. Осіб, які виїздять на відпочинок за кордон в цьому списку немає, отож  проводити їм безкоштовне ПЛР-тестування – не правомірно, вони мають проходити відповідні дослідження у приватних лабораторіях.

Нам видається, що Андрій Садовий зумисне викривляє ситуацію, щоб показати, ніби епідемічна ситуація у місті та регіоні є кращою,  а ніж вона є насправді і виправдати наявність великої черги на ПЛР-тестування.

Щоб зрозуміти, як виникає така велика кількість ПЛР-тестів, які не можуть обробити державні лабораторії регіону, достатньо знову переглянути критерії, за якими людина вважається контактною із хворим COVID-19. Отож, на одного інфікованого коронавірусом за цими критеріями може бути велика кількість контактних, які отримують право на безкоштовне ПЛР-тестування – це родичі, які проживають в одному будинку, співпрацівники із сусідніх робочих місць. Таких людей може бути не менше 5. При щоденній кількості інфікованих понад 100, отримуємо як мінімум 500 тестів від контактних осіб щодня. Крім того, додаються зразки від осіб, які одужують від СOVID-19, адже фактом одужання є двократне підтвердження відсутності вірусу в організмі. Також треба враховувати осіб, у яких під час ІФА-тестування виявляються імуноглобуліни IgA чи IgM, які можуть свідчити про наявність активного процесу нездужання на COVID-19. Отож, отримання від людей із підозрою на коронавірус, контактних осіб із недужими на COVID-19, пацієнтів, які побороли коронавірус та осіб, у яких за результатами ІФА-тестування виявили IgA чи IgM  порядка 850 – 900 зразків для Львівської області є нормальним явищем. В той же час, те, що лабораторії в певні дні зменшують свою продуктивність удвічі не є нормальним явищем у час епідемії, адже коронавірус на вихідні не відпочиває.

comments powered by HyperComments