У Львівському обласному кардіоцентрі успішно провели унікальну операцію на серці

Четвер, 23 липня 2020, 08:14
У пацієнта було діагностовано гостре розшарування аорти та інфаркт міокарда. Крім того пацієнт відмовився від переливання крові
У Львівському обласному кардіоцентрі успішно провели унікальну операцію на серці

У Льівському обласному кардіологічному центрі провели унікальну за складністю операцію на серці. Випадок був особливим, оскільки застосовувався індивідуальний підхід у підготовці пацієнта до операції, хірургічної тактики лікування та ведення пацієнта у післяопераційному періоді. Про це повідомили у Департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА.

«Гостре розшарування аорти, а особливо висхідної аорти та дуги, є грізним захворюванням, що дуже часто призводить до смерті пацієнта за лічені години, а часом й хвилини. При таких станах єдиним виходом є ургентне складне хірургічне втручання з підвищеною крововтратою», – розповів  відомий кардіохірург, професор ЛНМУ імені Данила Галицького Любомир Кулик.

За словами директора Львівського кардіологічного центру Степана Павлика, ризик збільшувався через те, що патологія поєднувалася із гострим інфарктом міокарда, ургентним стентуванням, прийомом  антитромбоцитарних препаратів, низьким вихідним рівенем гемоглобіну, та ще й відмовою пацієнта від будь-яких гемотрансфузій (переливання крові). Через релігійні міркування відмова від переливання крові була надзвичайно небезпечною.

Частка пацієнтів з кардіохірурічною патологією, які не дають згоди на переливання крові та її компонентів, мінімальна та складає 1%. Якщо операція планова, для підготовки такого пацієнта є достатньо часу.

«Дуже рідко нам доводиться стикатися з пацієнтами, яким потрібна невідкладна кардіохірургічна допомога і вони відмовляються від інфузій крові та її компонентів. У медичній літературі описано лише кілька таких випадків. Ще менше згадок про випадки, коли була необхідна невідкладна операція при гострому розшаруванні аорти, а пацієнт через релігійні переконання не давав згоду на переливання крові. Ми вважаємо, що це, можливо, один з небагатьох таких випадків. Для нашого закладу він є першим, і ми дуже радіємо, що він ще й успішний. Пацієнт живий, і це головна винагорода для всього колективу за нашу працю та переживання», – зазначив завідувач кардіохірургічного відділення з оперативним блоком Центру Назар Грабовський.

comments powered by HyperComments