У Львові завершують реставрацію келій костелу Святого Казимира і реставрують храм Святого Климентія Шептицького

Вівторок, 21 липня 2020, 12:17
У колишніх келіях костелу Святого Казимира на вулиці Максима Кривоноса, 1 планують облаштувати музей Андрея Шептицького, який мають відкрити наприкінці серпня цього року
У Львові завершують реставрацію келій костелу Святого Казимира і реставрують храм Святого Климентія Шептицького

У Львові на замовлення Управління історичного середовища завершуються ремонтно-реставраційні роботи у келіях костелу Святого Казимира, який знаходиться на вулиці Максима Кривооноса, 1. У цих приміщеннях буде розміщено музей Андрея Шептицького, який має відкритися наприкінці серпня цього року. Як розповів віце-мер Львова із питань розвитку Андрій Москаленко, ремонтно-реставраційні роботи в келіях мають бути завершені до кінця поточного тижня. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

В Управлінні охорони історичного середовища розповіли, що ремонтно-реставраційні роботи в колишніх монастирських приміщеннях здійснюються частині першого поверху. Проектом передбачено відтворення історичного планування келій, реставрацію стін, склепінь, стель, відновлення (заміна за історичним зразком) вікон і дверей приміщень, реставрацію білокам’яних обрамувань прорізів вікон і дверей, фрагментів кам’яного мурування стін та відновлення підлог. Загальна вартість будівельних робіт у колишніх келіях, де планують облаштувати музей, становить 4,8 мільйонів гривень.

«Приміщення, у яких проводився ремонт, були дуже занедбані: стіни були облуплені, підлоги не було. Вони експлуатувалися в радянські часи вкрай невдало – тут була жіноча тюрма.

Пізніше їх передали Університету внутрішніх справ, який зробив там косметичний ремонт. Тому ми обстежили всі стіни, подивились, що збереглося, і приступили до відновлення стін, склепінь, підлог. Всі вікна вже замінені на дерев’яний склопакет. Найскладнішою була реставрація каменю. Також тут є кам’яні вставки в стінах. Це буде певною окрасою музею.

Є концепція музею, яка передбачає галерею довкола, як це й було в монастирських приміщеннях, та музейні кімнати. Відкриття музею заплановане на 29 серпня», – розповіла Лілія Онищенко, начальниця Управління охорони історичного середовища ЛМР.

Другий проект, який Управління охорони історичного середовища реалізовує на вулиці Максима Кривоноса, 1 – це реставрація храму Святого Климентія Шептицького.

«Це будівля раннього бароко. Тут також колись була тюрма, тому фасади і дахи були у дуже занедбаному стані.

В минулі роки ми повністю замінили покриття даху і провели реставрацію його конструкцій. Зараз робимо реставрацію чотирьох фасадів. Ці роботи мають бути закінчені до кінця літа.

Найскладніше – це завершення фасаду, адже там є кам’яні вази, амфори. Частину з них довелось замінити на нові, укріплювати вцілілі»,а – розповіла Лілія Онищенко. Реставрацію фасадів храму планують завершити цього року. У міському бюджеті на ці роботи передбачено майже 4 млн грн.

comments powered by HyperComments