Львів’янам радять як уберегтися від кишкових інфекцій
Влітку достатньо поширеними є гострі кишкові інфекції – інфекційні захворювання, які в основному вражають шлунково-кишковий тракт. Передається такий вид інфекції переважно контактно-побутовим шляхом – через їжу, воду, предмети домашнього вжитку.
«Причиною розвитку гострих кишкових інфекцій можуть бути такі бактерії, як сальмонела, шигела, стафілокок, холера та ін., а також віруси – ентеровірус, ротавірус. Серед найчастіших гострих кишкових інфекцій у дорослих є сальмонельоз, що вимагає ранньої діагностики та правильного лікування. Найбільш уразливими до інфікування гострими кишковими інфекціями є діти, оскільки у них ще недостатньо сформовані гігієнічні навички, – розповідає лікар-епідеміолог, експерт Департаменту охорони здоров’я Наталія Тімко. – До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки. Такі інфекції є поширеною патологією та займають одне з перших місць серед інфекційних захворювань».
За словами лікарки, для того, щоб запобігти ураженню організму гострими кишковими інфекціями необхідно у першу чергу дотримуватися правил особистої гігієни, тобто ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні. Також потрібно мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, а також користуватися індивідуальним посудом. Також необхідно запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.
Окрім того рекомендується:
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
- при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.