Міністерство охорони здоров’я не дозволяє Львівщині послаблювати карантин

П'ятниця, 17 липня 2020, 16:28
Це і не дивно, адже Львівщина є епіцентром коронавірусної епідемії в Україні, тут найбільша частка «активних» пацієнтів із коронавірусом
Міністерство охорони здоров’я не дозволяє Львівщині послаблювати карантин

Львівщина і місто Київ опинилися у «чорному списку» Міністерства охорони здоров’я серед регіонів, я яких не можна послаблять карантинні обмеження. Окрім цього у список увійшли іще п’ять областей України, а саме Вінницька, Волинська, Донецька, Закарпатська та Харківська області. Нарешті список регіонів покинули Чернігівська та Чернівецька області.

На відміну від Львівщини, на Буковині завдяки тривалим карантинним та протиепідемічним заходам вдалося стабілізувати ситуацію із захворюваністю на COVID-19. Щодо Чернігівської області, то там були проблеми не із високим рівнем захворюваності, а із низьким охопленням населення тестуванням. Натомість на Львівщині ситуація із поширення коронавірусу стабільно погана іще із початку червня. Наразі у регіоні дуже висока кількість «активних» пацієнтів із коронавірусом – понад 80%. Це, скоріш за все пов’язано не із тим, що Львівщину атакує якийсь особливо агресивний штам коронавірусу, а із тим, що лабораторні центри все ще не справляються із тестуванням. Отож, очевидно, є певний пріоритет у тестуванні і тести для людей, що одужують, проводяться в останню чергу. Іншого логічного пояснення ситуації, коли із 7754 осіб, які інфікувалися коронавірусом від початку епідемії на Львівщині одужало лише 1305 осіб немає.

Львівська область потрапила у «чорний список» Міністерства охорони здоров’я України через те, що відсоток виявлення коронавірусу під час ПЛР-тестування протягом минулого тижня становив 11,61%, що перевищує допустиму межу в 11%.  Крім того, на протягом минулого тижня на Львівщині спостерігалася тенденція зростання кількості нових випадків виявлення коронавірусу – кількість нових випадків збільшилася майже на третину (32,88%). В той же, час за офіційними даними на Львівщині відсоток заповнення ліжок, відведених для недужих на COVID-19 складає 39,96% (як зауважувала «Справжня Варта», кількість виписаних із стаціонарного лікування «ковідників» на Львівщині перевищує кількість пацієнтів, у яких лабораторно підтверджене ПЛР-тестами одужання, а це означає, що через великий потік нових пацієнтів виписування йде не після повного одужання, а лише після покращення). Кількість тестів у розрахунку на 100 тисяч населення області по результатам минулого тижня складає 90,8.

Щодо Києва та Вінницької області, ці регіони не мають права послабляти карантин через те, що в цих областях фіксується значний приріст інфікованих – у Києві + 12,51%, у Вінницькій області + 37,15%.

Хоча у Волинській області минулого тижня фіксувався спад нових випадків інфікування (- 9,58%), ця область немає права послаблювати карантин через високий відсоток виявлення інфікованих коронавірусом під час тестування – 17,47%. Аналогічна ситуація і в Харківській області – тут під час тестування виявлялося 11,63% інфікованих коронавірусом.

Зазначимо, що не дивлячись на те, що у Львові і на Львівщині стабільно погана епідемічна ситуація із коронавірусом, віце-мер Львова Андрій Москаленко, а потім і сам міський голова Андрій Садовий постійно заявляли про необхідність послаблення карантину для закладів культури, зокрема і про відкриття кінотеатрів та театрів, тобто місць масового скупчення людей у закритих приміщеннях де суворий контроль маскового режиму практично нереальний. З точки зору здорового глузду на Львівщині і зокрема у Львові необхідно навпаки на певний час посилити карантинні заходи, аби зменшити кількість контактів між людьми для стабілізації епідемічної ситуації і спаду кількості випадків інфікування. Без цього, ймовірно, Львів і Львівщина іще довго борсатимуться у «корона вірусній повені» і увійдуть у другу хвилю захворюваності так і не здолавши першу.

comments powered by HyperComments