У Львові проводяться «Дні реставрації»

П'ятниця, 10 липня 2020, 16:05
«Дні реставрації» триватимуть 10 днів у Бернардинському дворику – реставратори будуть відновлювати браму із історичного будинку по вулиці Князя Романа, 34.
У Львові проводяться «Дні реставрації»

У Львові у Бернардинському дворику проводяться «Дні реставрації» метою яких є залучення мешканців та майстрів до процессу відновооененя історичної спадщини. В рамках заходу майстри будуть протягом 10 днів проводити реставрацію історичної дерев’яної брами із будинку по вулиці Князя Романа, 34, а також реставрацію дерев’яного вікна. Для майстрів-реставраторів ЛКП «Бюро спадщини» влаштувало альтанку, в якій до 17 липня в режимі реального часу можна буде спостерігати за процесом реставрації. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

 «Ми отримали майже 50 заявок від фахівців, які висловили бажання взяти участь у реставраційних майстер-класах. Радіємо, що маємо такий великий інтерес експертів до збереження спадщини. Для нас це важливо, адже у рамках відновлення історичних брам у програмі співфінансування з мешканцями потребуємо фахових майстрів. І це чудова нагода залучити професіоналів до цієї участі, а львів'янам показати, як відбувається реставрація дверей з їхніх будинків», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

У Бернардинському дворику щодня, крім суботи та неділі, із 10 до 15 години майстри-реставратори будуть безкоштовно консультувати львів’ян про те, як доглядати за історичними вікнами і брамами і демонструвати як це робити.

Протягом двох тижнів фахівці відновлюватимуть столітню браму із будинку на вулиці Івана Франка, 34.

«У перші дні ми відчистили стару фарбу з цієї брами, щоб зрозуміти наскільки знищеною є ця брама і як багато там втрачених елементів, що можна відновити, а що треба замінити. Вони не у найкращому стані, сильно понищені: несучі елементи, елементи оздоби тощо. Доведеться замінити багато конструктивних елементів», – розповів реставратор Ростислав Малецький.

Цього року у Львові планують провести реставрацію не менше, а ніж 40 історичних дверей у будинках. Усі роботи виконуватимуть місцеві реставратори по дереву та металу. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачується із міського бюджету, а 30% збирають мешканці будинків.

comments powered by HyperComments