Головний медик Львова розказав про результати ІФА-тестування для виявлення антитіл до коронавірусу

Середа, 8 липня 2020, 17:52
У Львові ІФА-тестування на виявлення антитіл до коронавірусу SARS-COV-2 уже пройшло понад 11 тисяч осіб, у майже 12% із них виявлені антитіла
Головний медик Львова розказав про результати ІФА-тестування для виявлення антитіл до коронавірусу

Начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб сьогодні розповів, що у Львові уже проведено тестування 11019 осіб на виявлення антитіл до коронавірусу SARS-COV-2 методом імуно-ферментного аналізу. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Серед 11019 осіб, які пройшли ІФА-тестування для виявлення антитіл до коронавірусу SARS-COV-2 6413 осіб – це медичні працівники, 1535 осіб – пацієнти лікувальних закладів та 3071 особа, яка контактувала із недужими на COVID-19. У 1312 осіб ІФА-тест дав позитивний результат (11,9%): у 485 осіб виявили імуноглобулін М (IgM), що може свідчити про наявність гострого процесу захворювання (4,40% від кількості тестованих) – ці люди додатково проходять ПЛР-тестування для виявлення коронавірусу. Решта позитивних ІФА-тестів (827, або 7,505% від кількості тестованих) виявила наявність імуноглобуліну G  (IgG), що може свідчити про те що ці люди уже перехворіли на COVID-19.

За словами Володимира Зуба, зараз у Львові ІФА-тестування на антитіла до коронавірусу SARS-COV-2 проводить 6 комунальних лікувальних закладів, які мають відповідні лабораторії. Це 1-ша і 4-та міські клінічні лікарні, лікарня швидкої медичної допомоги, міська дитяча лікарня і 2-га та 3-тя міські поліклініки.

До слова, у кінці червня 2020 року міський голова Львова Андрій Садовий повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» про те, що під час тестування методом ІФА у 1645 вчителів, які були залучені під час проведення ЗНО із математики у Львові. У 38 із них (2,31%) ІФА-тест на наявність антитіл до коронавірусу дав позитивний результат. Зауважимо, що через пандемію коронавірусу в світі в Україні іще 12 березня був введений карантин у навчальних закладах і освітній процес практично припинився, отож педагоги зараз не контактують із значною кількістю осіб. Результати ІФА-тестування вчителів у Львові можуть свідчити про те, що рівень захворюваності на коронавірусну інфекцію в місті та області є значно вищим за той показник, який зафіксовано в результаті ПЛР-тестування. Вочевидь, значна частина недужих переносить COVID-19 або узагалі безсимптомно, або із незначним погіршенням стану здоров’я.

Маємо додати, що ІФА-тестування на наявність антитіл до коронавірусу SARS-COV-2 проводилося в низці країн Європи у містах, де на нову вірусну недугу перехворіло біля 1% населення. Зокрема, у Женеві під час ІФА-тестування антитіла до SARS-COV-2 виявили приблизно у 10% тестованих. З приводу цього медики говорять – наявність великої кількості безсимптомних  або недужих у легкій формі пацієнтів не є приводом до легковажності та ігнорування заходів по боротьбі із поширенням коронавірусу.

comments powered by HyperComments