На території колишньої тюрми на Лонцького знайшли старовині єврейські надгробки (фото)

Вівторок, 7 липня 2020, 10:58
Цими надгробками за радянських часів забрукували територію подвір’я в’язниці.
На території колишньої тюрми на Лонцького знайшли старовині єврейські надгробки (фото)

У внутрішньому дворику колишньої тюрми на вулиці Лонцького, де зараз знаходиться однойменний музей, ведуться археологічні розкопки, які проводять фахівці ексгумаційного центру «Доля». Під час цих розкопок на території внутрішнього подвір’я в’язниці було виявлено біля сотні мацев – старовинних єврейських надгробків. Ними за радянських часів забрукували подвір’я в’язниці.

«Зараз ми бачимо, що картина, яка дійсно шокує, вона показує нелюдське обличчя комуністичного тоталітарного режиму. Ми мали інформацію, ми підозрювали, що знайдемо тут надгробки з кладовищ, але ми собі не могли уявити саме таку картину, що все подвір'я буде встелене надгробками», – розповів директор центру «Доля» Святослав Шеремета. Йморно подвір’я тюрми забрукували єврейськими надгробками у 1950-х років, надгробки потрапили сюди із зруйнованого Янівського цвинтаря, а можливо і з інших кладовищ Львова.

Історики-краєзнавці кажуть, що на подвір’ї колишньої в’язниці можуть виявити окрім єврейських мацев ще й християнські надгробки, зокрема із могил військових Галицької армії, які були поховані на Янівському цвинтарі. Археологи не виключають, що тут буде знайдено і людські останки.

Для довідки:

 Мацева – єврейський надгробок у формі вертикальної кам'яної плити, інколи металевої чи дерев'яної, з написами івритом та символічними рельєфами, яку встановлюють на могилі для увічнення пам'яті померлого єврея.

 Надгробок у євреїв трактується як святиня. Надгробний камінь у голові могили встановлюють на знак поваги до покійного і для того, щоб його ім'я та місце поховання не були забуті. Окрім імені та дати смерті померлого, на мацевах зображали й інші символи. Вони відображали релігійний і громадський статус померлого, його професію тощо. Наприклад, руки над запаленими свічками або свічки, що горять у суботніх свічниках, зображували на могилі жінки, бо саме до її обов'язків входило запалювання суботніх свічок; розгорнута книга або кілька корінців книжок – могила рабина або автора релігійних творів; гусяче перо – переписувача священних текстів; ножиці – кравця; ланцюжок або інші прикраси – ювеліра тощо.

За матеріалами інтернет-видання «Збруч», інформагентств «Гал-інфо» та «Захід.нет». Фото – Галина Янко, «Гал-Інфо».

comments powered by HyperComments