Міністерство охорони здоров’я нарешті дозволяє послабити карантин на Львівщині

Понеділок, 6 липня 2020, 12:20
6 липня 2020 року МОЗ оновило таблицю показників, які вказують на допустимість послаблення протиепідемічних заходів – тепер Львівщина і Буковина можуть їх послаблювати, а решта регіонів Західної України – ні.
Міністерство охорони здоров’я нарешті дозволяє послабити карантин на Львівщині

Міністерство охорони здоров’я сьогодні, 6 липня 2020 року, опублікувало таблицю показників, за якими визначається допустимість послаблення карантинних протиепідемічних заходів, які запроваджені в Україні через поширення коронавірусу SARS-CoV-2. Ці критерії відображають контроль за передачею вірусу, рівень спроможності лікувальної мережі та закладів епідеміологічного профілю та системи охорони здоров’я регіону в цілому протидіяти поширенню респіраторної хвороби COVID-19. Вони дають можливість контролювати епідемічну ситуацію на досягнутому поточному рівні.

Відповідно до цієї таблиці, Львівщина вперше потрапляє до переліку регіонів, де МОЗ України допускає послаблення карантину. Отож, за даними Міністерства охорони здоров’я на Львівщині завантаженість відведених для недужих на COVID-19 ліжок складає 43,04%. Охоплення населення тестуванням на виявлення коронавірусу SARS-CoV-2 складає 108,66 осіб на 100 тисяч населення при базовому показникові більше 24 тестів на 100 тисяч населення. Відсоток виявлення вірусу складає 10,92%, динаміка поширення коронавірусу – 28,03% (протягом минулого тижня спостерігався спад кількості виявлених інфікованих, порівняно із позаминулим тижнем). Але, як уже повідомляла «Справжня Варта», Львівська область і далі є лідером в Україні за кількістю виявлених нових інфікованих в регіоні, але за показником нових виявлень інфекції на 100 тисяч населення Львівщину значно випереджує сусідня Рівненщина.

Відповідно до показників, опублікованих МОЗ України, не можуть послаблювати карантин наступні регіони: Волинська область – тут дуже високий показник виявлення коронавірусу серед тестованих – 22,54%; Донецька область – в цьому регіоні проводиться занадто мало тестів, крім того перевищений допустимий відсоток ново виявлених інфікованих; Закарпатська область – тут недужими на COVID-19 заповнено 61,75% відведених ліжкомісць у лікарнях, окрім того відсоток позитивних тестів складає 16,35%. У «червоний список» потрапила також Івано-Франківська область – тут відсоток позитивних тестів 13,35%, крім того зафіксовано ріст кількості інфікованих – динаміка + 20,68%. Також не можна послабляти за критеріями МОЗ карантинні обмеження у Рівненській область – хоча кількість нових виявлених інфікованих там знижується (динаміка – 16,22%), кількість позитивних тестів складає 16,67%. Тернопільщина – теж у «червоній зоні»а – тут знову зростає кількість інфікованих – динаміка + 46,77%. Харківщина не зможе послабляти карантинні обмеження через те, що відсоток виявлення складає 11,01%, тобто перевищує базовий в 10%. Чернігівщина не зможе послабити карантин через низьку кількість тестів на 100 тисяч населення – тут проводиться тільки 14,38 тестів на 100 тисяч мешканців, при тому що потрібно не менше 24. В той самий час, Буковина, яка довгий час була епіцентром коронавірусної епідемії, може послаблювати карантинні заходи – тут заповнено 28,37% ліжкомісць у лікарнях, проводиться 48,93 тести на 100 тисяч населення; відсоток позитивних тестів – 10,45; динаміка  – 3,41%.

Нагадуємо, що в Україні зараз діє адаптивний карантин, тобто рішення про посилення чи послаблення карантинних протиепідемічних обмежень приймає влада на рівні областей. Отож, для того, щоб карантинні заходи на Львівщині були послаблені, рішення має прийняти обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Загалом по Україні режим адаптивного карантину продовжений Кабінетом Міністрів України до кінця липня.

Фото - Укрінформ.

comments powered by HyperComments