Не космосом єдиним: розробки КБ «Південне» мають посилити українську армію

1  |  П'ятниця, 15 травня 2020, 12:54
Поки карантин «заморозив» космічну діяльність у всьому світі, український флагман ракетобудування КБ «Південне» сконцентрувалося на військових розробках.


 

 

Як повідомляло раніше видання “Днепр вечерний”, 25-29 квітня на Державному полігоні «Алібей» в Одеській області пройшли випробування реактивного балістичного снаряду «Тайфун-1», розробленого КБ «Південне». Боєприпас калібру 122 мм був створений на заміну застарілим «Град» і має вдвічі більшу дальність (40 км проти 20).

 

Вперше розробка була презентована ​​на виставці "Зброя та Безпека-2019" в Києві. Очікується, що «Тайфун-1» не тільки замінить боєприпаси радянського зразка, що досі  перебувають на озброєнні ЗСУ, але також буде застосований у новітніх українських системах ракетно-залпового вогню «Вільха» і «Верба».

 

За інформацією порталу Defense Express, в ході випробувань КБ Південне також вперше застосувало наземний мобільний вимірювальний пункт власної розробки. Універсальний модуль дозволяє отримувати точні дані про телеметрію і зміну траєкторії польоту снарядів. Відзначається, що українській розробці вдалося повністю дублювати дані високоточного балістичного радара датської фірми «Weibel», яка є лідером у виробництві подібної техніки.

 

Після успішних квітневих випробувань «Тайфун-1» і телеметричного модуля, вже 5 травня КБ «Південне» відзначилося черговим успіхом. Український мілітарний портал з посиланням на Український інститут інтелектуальної власності повідомив, що підприємство оформило патент на ще одну військову розробку - безшумний снаряд для міномета і гранатомета. Цього разу дніпровським ракетникам вдалося домогтися безпрецедентно низького рівня шуму при пострілі снаряда, порівнянного з пострілом зі стрілецької зброї з глушником. Ефект було досягнуто за рахунок замикання продуктів згоряння заряду всередині корпусу міни. Як і «Тайфун-1», розробка має декілька переваг над зарубіжними аналогами. Зокрема, в ній можна змінювати кількість заряду, що дозволяє коригувати дальність стрільби.

 

Нагадаємо, що КБ «Південне» є ключовим державним підприємством ракетно-космічної галузі України. Незважаючи на труднощі, пов'язані з недофінансуванням, керівництву флагмана вже кілька десятків років вдається не тільки успішно зберігати 5-тисячний колектив, а й підтримувати конкурентоспроможність і затребуваність українських військових і космічних розробок в світі.

comments powered by HyperComments