Великодні богослужіння онлайн: голова ЛОДА звернувся до духовенства Львівщини

Середа, 8 квітня 2020, 14:45
8 квітня голова Львівської ОДА Максим Козицький провів скайп-нараду із керівниками єпархіальних управлінь та церков Львівщини, представниками правоохоронних органів щодо святкування Вербної неділі та Великодня у період поширення коронавірусної інфекції.
Великодні богослужіння онлайн: голова ЛОДА звернувся до духовенства Львівщини

Очільник області закликав духовенство вжити всіх заходів для унеможливлення поширення інфекції, а саме проводити богослужіння на Великодні свята онлайн та обмежити присутність людей в храмах до 10 осіб.

 “Звертаюсь до духовенства та мешканців області і прошу потурбуватись не лише про душу людини, але й про тіло. Ми наближаємось до піку захворюваності саме на Великодні свята. Важливо зменшити скупчення людей у храмах. Тому прошу владик, отців, пасторів звернутись до парафіян з проханням відповідально поставитись до ситуації та брати участь у богослужіннях онлайн. Якщо немає такої можливості, то проводьте богослужіння на відкритих територіях і з дотриманням дистанції між людьми”,– наголосив Максим Козицький.

Архиєпископ і митрополит Львівський Римо-Католицької Церкви в Україні Мечислав Мокшицький зазначив, що Конференція єпископату Римо-Католицької Церкви прийняла рішення, що богослужіння на Великдень, який римо-католики відзначатимуть 12 квітня, проводитимуть виключно онлайн. “У церкві будуть лише владики та отці, а богослужіння проводитимемо онлайн. Парафіяни святитимуть паски вдома” ,– зазначив Мечислав Мокшицький.

Таку ж позицію висловили і представники протестантських церков Львова щодо безпечного Великодня.

У межах зустрічі, Преосвященний Владика Володимир (Груца), єпископ-помічник Львівської митрополії УГКЦ наголосив, що духовенство заохочує парафіян залишатись вдома та дивитись трансляцію богослужінь.

 “Наша позиція така, що храми не зачиняються, але у них може перебувати не більше 10 осіб. Ми робимо усе можливе для самодисципліни людей. Ми заохочуємо парафіян молитись онлайн і свяченою водою окропити вербу та паски. Але якщо люди прийдуть в храм, то будуть вжиті усі заходи безпеки, зокрема парафіяни знаходитимуться на подвір’ї”, - підкреслив Преосвященний Владика Володимир (Груца).

Митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій (Рудюк) зазначив, що Православна церква теж вживає усіх заходів для попередження поширення інфекції, зокрема у Вербну неділю у церквах освятять гілки верби і парафіяни зможуть їх взяти.

 “Є частина населення, які свідомо залишаються вдома під час карантину і не відвідують храм. Але є також великий відсоток людей, які приходять в церкву. Щодо Великодня, важливо у церквах відкоригувати, у якому часі потрібно виносити Плащаницю, щоб люди лише поклонялися. Також важливо, щоб парафіяни користувались засобами захисту. Ми закликаємо людей освячувати паски вдома. Пригадайте, як у радянський час ніхто не міг освятити паски і ми це робили вдома. Таке у нас вже було і не потрібно думати, що якщо паски не посвятити в храмі, то Великодня не буде. Великдень відбудеться. Важливо розуміти, що така ситуація склалася лише цього року. Однак, якщо люди прийдуть в церкву, важливо, щоб священики зробили усе, щоб було дотримано норм безпеки”, – зазначив владика Димитрій.

За підсумками скайп-наради, Максим Козицький наголосив на необхідності спільної позиції представників влади та духовенства, аби не допустити поширення коронавірусної інфекції серед населення.

“Спільно з правоохоронними органами ми готові забезпечити порядок. Закликаю всіх проводити богослужіння онлайн задля меншого скупчення людей. Окрім того, дякую владиці Філарету за понад півтори тисячі тестів ПЛР. Це великий крок і розуміння, що справді ми є у небезпеці”, - підкреслив голова Львівської ОДА.

Також він наголосив, що у Провідний тиждень, згідно з традицією, люди приходять на цвинтарі, відтак потрібно пам’ятати про безпеку та уникати скупчення, аби убезпечити себе та не захворіти на коронавірус.

comments powered by HyperComments