Коронавірус оголив наші нерви, страхи і проблеми: що думають львів'яни про COVID-19

Понеділок, 30 березня 2020, 16:35
Відомі львів’яни, зокрема, науковець Радко Мокрик, журналістка та директорка телеканалу ТРК «ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ» Ольга Цап та народний депутат України Михайло Цимбалюк розповіли, що вони думають про пандемію коронавірусу.
Коронавірус оголив наші нерви, страхи і проблеми: що думають львів'яни про COVID-19

Опитування проводило видання «Форпост».

Ольга Цап

Коронавірус оголив наші нерви, страхи і проблеми. Усе стало гострим і явним, ми маємо зараз унікальну можливість роздивитися своє життя як під мікроскопом і усвідомити його цінності та ризики. Ще очевиднішою стала відсутність моральних авторитетів і тотальна недовіра до влади і її слів. А звідси – і до обмежень, які накладає карантин.

У мене є чітке відчуття, що нас уб'є не вірус, а недовіра один до одного і зневага до правил безпеки. Разом із тим, ми побачили, скільки поруч із нами є прекрасних людей, які готові допомагати: часом, зусиллями, коштами, увагою, підтримкою тощо. І я вірю, що львів’яни дедалі більше проявлятимуть і культуру поведінки у складних умовах, і толерантність один до одного. Але почати треба зі звичайної поваги до себе і оточення: дотримуватися відстані в черзі, допомагати потребуючим, не ризикувати власною безпекою. Саме життя змушує нас правильно розставляти пріоритети щодо здоров'я, змістити акцент на профілактику і укріплення імунітету, посилити довіру до щеплень. Тільки зазнавши обмежень, стало очевидно, як легко і само собою зрозуміло ми сприймаємо все, що маємо повсякчас: свободу пересування, можливість подорожувати, ходити в кіно, бачитися з друзями, вільно купувати продукти, просто гуляти містом і бути здоровими.

Знаю, що це нас загартує і з цього випробування ми вийдемо стійкішими і мудрішими. Життя не стане таким, як було, але нам цього і не треба, бо і ми вже не станемо такими, як були.

Радко Мокрик

Мабуть, багато кому не сподобається, але вважаю за потрібне написати.За останні декілька років я зрозумів один простий факт – якщо ти тимчасово перебуваєш за межами України – для багатьох наших співгромадян ти стаєш немовби людиною «другого сорту».

Колись мене це обурювало – я вступав в дискусії, аргументував, наводив власний приклад, що я прочитав десятки лекцій за кордоном, і написав ще більше статей про Україну, що це важливо в плані інформаційної політики. Розповідав про празьких волонтерів, які тоннами передавали (і передають) гуманітарку на Донбас і самі туди їздять. Що в Празі приймають дітей сімей АТОшників ітд. Але ніколи не спрацьовувало.

Бо неважливо що ти робиш – чи працюєш в університеті, чи волонтериш, чи працюєш на будові. Абсолютно ірелевантно, яка з тебе користь. Якщо ти це робиш за фізичними межами України – ти для багатьох будеш «зрадником», «рагулем» ітд. А будь-хто, хто просто сидить на дивані – але у Львові чи Києві – він буде патріотом.

На жаль, тезу про "тих, хто люблять країну онлайн" ми почули й у зверненні президента свого часу. Це лише підігріває такі настрої.

Більше я про це не сперечаюсь.

Апогеєм цього світобачення є зараз реакція на колапс на нашому кордоні. В коментах самі «рагулі» і «що, тепер додому захотіли? Сидіть дальше по своїх Європах».

Відкрию вам таємницю – ці «рагулі», в своїй більшості – неймовірно важко працюють. На декількох роботах, практично без вихідних, щоб заробити гроші. Гроші, які вони передають в Україну. Це – мільярди доларів. І протягом років, вони, зазвичай, нічого особливого від держави Україна не просять. Вони просто працюють і працюють. І передають.

Не знаю, якою б була українська економіка без отих вливань. Зараз багато з них втрачають роботу і житло. І так, вони повертаються додому, за закликом президента.

Я з вдячністю спостерігаю за роботою нашого посольства в Празі – там роблять що можуть. Але ресурс одного посольства не безмежний, це очевидно. Так, серед працюючих українців в Чехії є й багато й безвідповідальних, так, в багатьох випадках можна було рухатися раніше. Але це не відміняє їхнього права на безпечний перетин кордону своєї держави. І організаційна безпорадність нашого уряду, так само як і хвиля зневаги до цих громадян з боку значної кількості співвітчизників, просто вражає.

На жаль, наш патріотизм часто завершується там, де починається свій шкурний інтерес. Не робіть так. Поважайте, будь ласка, один одного. Незалежно, від того, з якого боку кордону ви знаходитнсь.

Михайло Цимбалюк

Від початку карантинних заходів до України з-за кордону повернулося майже 80 тисяч українців. Ще місяць тому ті, хто приїхав з Китаю відправили на вимушену обсервацію. Нині ж все навпаки – прикордонники беруть підписку, що людина зобов’язується пробути 14 днів на ізоляції. Але таких рекомендацій дотримуються одиниці. А тому ті жорсткі карантинні заходи, які відбуваються, можуть за декілька днів нівелюватися. Бо за статистикою МОЗ найбільше інфікованих на коронавірус саме серед тих, які повернулися з країн Європи і не дотрималися умов ізоляції.

То чи не на марно це? Невже це соціальна справедливість, коли відповідальні громадяни перебувають у ці дні вдома, а решта ігнорують правила і наражають себе та довколишніх на небезпеку?

Ще один момент – влада не готова і зараз до боротьби з коронавірусною інфекцією. Масок та антисептиків в аптеках знайти неможливо, тестів на виявлення хвороби мінімум й лише декілька лікарень готові приймати хворих, а решта – навіть медперсонал морально не готовий до боротьби з цією маловідомою недугою.

Попереду ще щонайменше чотири тижні карантину. І важливо, щоб кожен усвідомив усю серйозність небезпечної пандемії, яка насувається або насунулася (а ми цього не знаємо) на нашу країну. Бо спостерігаючи за світовою статистикою, можна простежити цікаву деталь – в нашій країні офіційно підтверджено хворих на Covid19 на рівні з африканськими країнами. Хоч кожен розуміє, що кількість хворих в нашій країні в рази вища офіційної. Просто це вкотре демонструє рівень української медицини і державного менеджменту у вирішенні цього питання. Ще більше утверджуюся в думці, що більшість українців перехворіють на коронавірусну інфекцію навіть в цьому не підозрюючи…

comments powered by HyperComments