Львівський ліцей відмовляється переходити на українську мову навчання?

Субота, 7 березня 2020, 17:46
Про це пише Форпост.
Львівський ліцей відмовляється переходити на українську мову навчання?

Днями знову виник скандал із львіським ліцеєм №45, а точніше адміністрацією закладу.

 

Ігор Девбич у Фейсбуці написав, що у ліцеї знову оголошено набір до 1 класів з російською мовою навчання. Нагадаємо, раніше цей заклад освіти був російськомовним.

"Чому у львівському ліцеї №45 продовжує процвітати «рускій мір»? 7 рік війни з росією, а львівський ліцей №45 нещодавно знову оголосив про прийом учнів у 1 клас з російською мовою навчання!!! Вперто не бажає директор ліцею переводити ліцей на українську мову. Напевно «рускій мір» їй ближче, тому варто очікувати ліцею на нових сепаратистів, біженців, переселенців, малоросів, новоросів та інші українофобів. Деякі батьки так прямо і заявляють: "єтат ліцей рускіх в абіду нє даст"", - пише Ігор Девбич.

"Після прийняття нового Закону України ʺПро освітуʺ було внесено зміни до статутів навчальних закладів, де навчання відбувалося мовами національних меншин. Зокрема це й стосувалося ліцею № 45: було змінено назву навчального закладу і внесено зміни до статуту. В статуті написано, що право навчання мовою національної меншини реалізується лише шляхом відкриття окремих класів або груп, де мова національної меншини поряд з державною і не буде поширюватись на класи з навчанням українською мовою. Такі класи відкриваються за наявності достатньої кількості заяв від здобувачів загальної середньої освіти або їх батьків. Тобто, якщо батьки звертаються, то директорка може відкрити такі класи, адже у них для цього є вся необхідна база", - коментує такі дії керівницьва навчального закладу Зоряна Довганик, начальниця упарвління освіти ЛМР, пише Гал-Інфо.

З її слів, зараз управління буде вивчати ситуацію, яка склалась, але директорка ліцею вже вчинила правопорушення.

Крім того, Ігор Девбич нагадав попередні "гріхи" цього ліцею.

"Давайте коротко згадаємо історію цього ліцею:

1) У 2008 році вчителька російської мови ліцею заявила журналісту наступне: «Я б хотіла, щоб Росія цим націоналістам перекрила газ зовсім, щоб вони подумали, що творять. Заради цього я готова сидіти в холоді і стукати зубами”.

2) У квітні 2012 року коресподент видання «Odnarodyna», який завітав до школи зазначив: «У школі панує справжній «культ» Пушкіна, чий портрет зображений і на емблемі навчального закладу, а з побутом і культурою росії та народів, що її населяють дітей знайомить кабінет «Рускій мір».

3) Вересень 2016 року священик РПЦ Микола Баранов проводить навчання учнів ліцею і розповідає їм про «кровопролиття» на сході України.

4) Вересень 2016 року: на першому дзвонику учні просто ганебно виконують Гімн України: практично ніхто не співає, а солістка не може правильно заспівати практично жодну ноту. Відео цього «дійства» дивним чином зникло з мережі інтернет.

5) Весна 2019 року: всіх батьків учнів цього ліцею опитали, чи бажають вони перейти на українську мову навчання: 80% категорично відмовилися переходити на українську мову, а у багатьох класах взагалі не було жодного бажаючого перейти на державну мову!

6) Вересень 2019 року – завдяки «старанням» адміністрації ліцей набирає лише 1 україномовний перший клас з 4 можливих. Інші першокласники навчаються російською.

7) Жовтень 2019 року: донька директора ліцею Ірина Мельник на своїй сторінці у фейсбуці називає Львів «розплідником рагулізма та нациків». Згодом цей допис зі своєї сторінки видаляє.

Ще донедавна тут працював музей Пушкіна, а священик Російської православної церкви постійно проводив виховні бесіди з учнями", - пише Девбич.

Думка вчителя ліцею тут.

comments powered by HyperComments