У львівського ветерана відібрали протез, бо Мінсоцполітики за нього не заплатило

Четвер, 5 березня 2020, 11:41
Тепер військовий знову оббиває пороги незчисленних інстанцій.
У львівського ветерана відібрали протез, бо Мінсоцполітики за нього не заплатило

Микола Окілко, ветеран війни в Афганістані, втратив ногу більш ніж 30 років тому. З 2017 року ветеран шукав можливості скористатися державною програмою протезування, і восени 2019 йому вдалося.

«Вийшло так, що 8 липня 2019 року було засідання у Фонді соціального захисту інвалідів в місті Києві. Одностайно і одноголосно всі висловилися, що я можу протезуватися і який діагноз в моєї кукси, на що я здатний і як можу функціонально працювати по складному протезуванню», — розповідає ветеран війни в Афганістані Микола Окілко.

Проте вже у вересні 2019 у Миколи Окілка протез забрали - на переобладнання. Коли прийшов час повертати протез, компанія «Ортотех-Сервіс» відмовилася - через несплату коштів Міністерством.

«Вони 28 січня 2020 року мали куксоприймач доробити, щоб я міг ходити на протезі, а вони мало того що не зробили куксоприймач, зняли стегно, колінний вузол і по суті я без того почав ходити. Я написав: з примусовим вилученням не погоджуюсь, вважаю його неправомірним і безпідставним», — розповідає про прикрий випадок у столиці ветеран війни в Афганістані Микола Окілко.

Компанія на зв‘язок з ветераном не виходить, від коментарів утримується. У Фонді соцзахисту інвалідів кажуть - ще не все втрачено.

«На сьогодні ми не кажемо, що Микола Петрович Окілко є поза програмою, на сьогодні ми не можемо сказати, що держава відвернулась від нього і не буде його протезувати, на сьогодні просто стоїть питання оцінити реальний стан справ. І Міністерство звернулося до українського наукового-дослідного інституту протезування щодо оцінки ситуації з куксою і протезуванням Миколи Петровича», — запевнила директорка Фонду соціального захисту інвалідів Львівщини Галина Мисаковець.

Скільки очікувати на це рішення — невідомо. Якщо у тесті таки не дорахуються заповітних балів, ветерану такого протезу вже не носити.

«Найголовніше я б хотів просто побігати. Я розумію, що це виглядало б як дитячий біг, але це було б по-дорослому, я б зміг, я б хотів», — продовжує мріяти ветеран війни Микола Окілко.

 

comments powered by HyperComments