У Львові український фільм зірвав аплодисменти залу

Середа, 26 лютого 2020, 23:30
Про це пише Форпост.
У Львові український фільм зірвав аплодисменти залу

У вівторок, 25 лютого, у Львові відбувся допрем'єрний показ фільму Михайла Іллєнка "Толока". Стрічка настільки вразила глядачів, що ті наприкінці повставали з місць та аплодували творцям, скандуючи "дякуємо!".

 

У фільмі також зобразили маловідомий факт із життя Івана Миколайчука, про який той планував розповісти незадовго до смерті, повідомляє кореспондентка "Форпосту".

У центрі картини зображена українська хата, а саме процес її створення – толока. Автор картини зробив глиняний будинок "живим" героєм, який переніс на собі події чотирьохсот років нашої історії. Також наскрізним символом є вірш Тараса Шевченка, який супроводить головну героїню протягом усіх періодів.

"Толока – це наша українська сила, і вона у тому, що спільно ми здатні зробити багато чого. Фільм є такою собі сагою, яка безумовно увійде в історію українського кінематографа як дуже важлива та значуща річ. Вся історія України за 400 років описана у цій стрічці. Колись її оцінюватимуть як певний концептуально-художній документ часу", – сказав Сергій Фоменко (Фома), саунд-продюсер та актор стрічки.

Режисер Михайло Іллєнко розповів, що ідея картини виникла ще у 1967 році, проте тоді її було нереально втілити в життя через ідеологічні стандарти.

"Україна перевантажена чужи міфами, потрібно зробити контрміфи. Наприклад, чомусь нам нав'язують, що "як не з'їм, то понадкушую" це про українців, і, найгірше, що ми дійсно так вважаємо. Але ж зараз ми бачимо, хто надкушує і не з'їдає – подивіться, що робиться із Кримом та Добасом. Ось саме цей фільм є спробою боротьби з неправдою", - додав Іллєнко.

Що цікаво, у фільмі використали навіть епізод із життя Івана Миколайчука. Колись на покійного кіноактора напав маніяк, від якого артист врятувався за допомогою фальшивої медичної довідки, яку сам йому і видав.

Робота над картиною тривала 7 років.

comments powered by HyperComments