Школярка зі Львова Надія Шимків стала суперфіналісткою національного проєкту «Молодь дебатує»

Вівторок, 11 лютого 2020, 12:31
Суперфіналісткою національного проєкту «Молодь дебатує» стала учениця Львівської правничої гімназії Надія Шимків. Фінал відбувся 8 лютого у Харкові, у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого, а темою фінальних дебатів було «Чи варто виділити частину місць у Верховній Раді представникам неурядових громадських організацій (НГО)?».
Школярка зі Львова Надія Шимків стала суперфіналісткою національного проєкту «Молодь дебатує»

На фото зліва учениця Львівської правничої гімназії Надія Шимків

Також у суперфіналі виступали Крістіна Кушниренко (Херсон) та Марія Сивак (Тернопіль). А переможцем став учень запорізької спеціалізованої школи-інтернату «Січовий колегіум» Богдан Козлов. Загалом у проєкті лише цього року взяли участь 1000 школярів і школярок з 8 до 11 класу, а на півфінали і фінал до Харкова приїхали діти з 30 міст.

Надія Шимків бере участь у проєкті вже другий рік, минулого разу дісталася півфіналу. Вчителька української мови та літератури у Львівській правничій гімназії Оксана Карплюк, яка веде дебатний клуб, говорить, що спочатку не хотіла налаштовувати дітей на конкретний результат - боялася розчарувань. Але Надія з першої спроби увійшла у 16 найкращих дебатантів та дебатанток України. У другій спробі метою було попадання у фінал - четвірку найкращих.

“Коли я вчилася, таких можливостей не було, тому я зараз сама вчуся разом з дітьми. Тренуємось разом і дебатуємо разом, - розповідає вчителька. — В дітей треба вірити”.

Сама Надія зізнається, що це була, напевно, її остання участь у проєкті. “Бо треба давати дорогу молодим. Нові люди мають спробувати себе, — вважає фіналістка. — Я вже представляла школу двічі, і потрапити до фіналу — це неабиякий результат”.

Оксана Карплюк погоджується: “Наступного року це будуть вже нові учні, і все почнеться спочатку”.

Для молодших колег по дебатах Надія має дві поради: “По-перше, в дебатах дуже оцінюють обізнаність. Насправді, не треба шукати конкретні аргументи “ПРО” і “КОНТРА”. Треба просто дуже глубоко поринути в тему, знати все. Треба будувати логічні зв’язки, — пояснює дебатантка. — І по-друге, треба мати свої “фішки”. Наприклад, я вчуся у правничій гімназії і мені легше даються правові аспекти якихось питань, навіть якщо це екологія. Використовуйте свої сильні сторони”.

Спадкоємність та послідовний розвиток — те, що зараз стає важливою частиною проєкту. З 2016 року, коли “Молодь дебатує” з’явився, 2000 школярів та школярок до нього долучилися, багато з них пройшли роки тренувань й залишають свої школи. Значно розширилася географія проєкту із залученням шкіл західних регіонів України. “Цього року рівень конкуренції і рівень самих дебатів був найвищим”, - зазначає керівниця проєкту Ольга Пішель. Але, за її словами, в дебатних клубах у навчальних закладах молодші діти вже отримали достатньо досвіду, щоб відбулася повноцінна зміна “поколінь”.

Випускники ж “Молодь дебатує” будуть навчатися у вищих навчальних закладах та починати дорослу професійну й суспільну діяльність з отриманими на проєкті вмінням критично мислити, шукати інформацію, розрізняти доведені факти й фейки, з досвідом демократичної дискусії, вважає депутатка Європейського парламенту, заступниця голови делегації ЄС-Україна, голова громадської організації «Internationales Haus Sonnenberg», що реалізує проєкт в Україні, Віола фон Крамон. “Ця молодь буде з’являтися у шкільних та студентських організаціях, серед депутатів місцевих рад та парламенту, - впевнена євродепутатка. - Вони вміють аргументовано говорити й, найголовніше — вони не боятимуться говорити”.

Інший представник Німеччині на фіналі, Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина у Донецьку/офіс Дніпро доктор Штефан Кайль вражений результатами проєкта за останні роки: “Мене вражає кількість учасників — тисяча школярів та школярок зі всієї України, вражає якість дебатів, вміння фіналістів добирати аргументи та глибоке вивчення теми. Але найбільше вражає впевнене крокування проєкту до мети — розвитку політичного дискурсу, підвищення рівня суспільної дискусії. Все це швидко наближає Україну до відкритого демократичного суспільства”.

Ще одна гостя фіналу з Генерального консульства Польщі у Харкові, віцеконсул Барбара Качмарчик зізнається, що трохи заздрить українським школярам: “Коли я навчалася у школі, я дуже хотіла брати участь у чомусь подібному. Але не було можливостей. Проте сьогодні у Польщі дебати дуже популярні серед молоді. І, як я сьогодні побачила, в Україні теж, - говорить дипломатка. - Ті діти, які сьогодні дебатували — мені було дуже приємно їх слухати. Те, що молодь у наших країнах бере вдалий досвід один в одного, використовує його, вчиться новому, розвивається, дає надію на прекрасне майбутнє”.

Довідка. Проект «Молодь дебатує» з'явився в Україні в 2016 році. Унікальну методику німецьких молодіжних дебатів Jugend debattiert її автори вперше дозволили використовувати на іншій мові. І в 2016 році в українській версії проекту брали участь 113 учнів з 8 шкіл 4 регіонів країни: Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської областей. Переможцем фіналу став Едуард Бєлоусов з Дніпра.

У 2017 році проект продовжився в набагато більшому масштабі - вже 400 українських школярів спробували свої сили в дебатах. Вони представляли 25 навчальних закладів з 8 регіонів: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Житомирської, Львівської, Миколаївської, Сумської та Харківської областей. Переміг Максим Чеботарьов з Дніпра.

У 2018-2019 роках в проекті взяли участь 42 школи та близько 800 дітей з 12 областей України: це Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Житомирська, Миколаївська, Львівська, Харківська, Сумська, Чернігівська, Херсонська, Полтавська, Вінницька області. Перемогла Марина Хоменко з Миргорода Полтавської області.

Переможцем 2020 року став Богдан Козлов з Запоріжжя.

Всього методикою за всі три роки оволоділи більше 2000 українських школярів і школярок. 

Проект проходить за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини і методичної підтримки Jugend debattiert.

Сайт проекту: https://www.ukraineyouthdebates.de/

comments powered by HyperComments