АМКУ відкрив справу проти ДТЕК "Західенерго"

Понеділок, 7 жовтня 2019, 14:49
АМКУ почав розглядати справу про порушення «ДТЕК Західенерго» законодавства про захист економічної конкуренції. Про це йдеться в розпорядженні голови комітету Юрія Терентьєва.
АМКУ відкрив справу проти ДТЕК "Західенерго"

Купівля-продаж електроенергії на ринку «на добу вперед» (РСН) і внутрішньодобовому ринку (ВДР) здійснюється за правилами, затвердженими постановою НКРЕКУ.
У червні поточного року Нацкомісія погодила для  ДП «НЕК «Укренерго»дві окремі зони в межах України, а саме торгову зону «Острів Бурштинської ТЕС» і торгову зону «ОЕС України».

У торговельній зоні «Острів Бурштинської ТЕС» близько 90% загального обсягу виробництва електроенергії здійснює «ДТЕК Західенерго», при цьому обсяги імпорту електроенергії в торгову зону в липні-вересні 2019 року було незначними. У зв'язку з цим, «ДТЕК Західенерго» має ознаки монопольного становища на ринках електроенергії в межах зазначеної торгової зони.

В АМКУ відзначають, що в серпні-вересні 2019 року в торговельній зоні «Острів Бурштинської ТЕС» заявлені погодинні обсяги продажів електроенергії на РСН і ВСР були значно менше заявлених погодинних обсягів купівлі електроенергії.

Відзначається, що учасники РСН / ВСР, в тому числі «ДТЕК Західенерго», одночасно є учасниками балансуючого ринку, де ціна вища.
Покупці електроенергії, які не змогли задовольнити попит на РСН / ВСР у цій торговельній зоні, були змушені купувати електроенергію на балансує ринку за вищою ціною.

Згідно з документом, «ДТЕК Західенерго» протягом серпня-вересня 2019 року зменшило обсяги продажів електроенергії на РСН / ВСР у зазначеній торговельній зоні з одночасним пропозицією відповідних обсягів електроенергії на балансує ринку, де ціна значно вище. Такі дії містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

comments powered by HyperComments