Через Ахметова у львів`ян на 30% дорожча електроенергія, ніж в інших українців

Четвер, 3 жовтня 2019, 23:06
ДТЕК Ріната Ахметова не постачає дешеву електроенергію з Європи на Бурштинський енергоострів, змушуючи мешканців Івано-Франківської, Львівської і Закарпатської областей купувати енергію на третину дорожче від решти України.
Через Ахметова у львів`ян на 30% дорожча електроенергія, ніж в інших українців

Як стверджує редактор антикорупційного сайту Юрій Ніколов, основним виробником електроенергії для енергоострову є ДТЕК (95%), але окрім виробітку є можливість постачання імпортної електроенергії з території Європи, що могло б збити ціни для Бурштинського острова. Про це пише ZAXID.NET.

Основним імпортером також є група ДТЕК, яка контролює близько 70% усього імпорту з напрямку Словаччини. Але імпорт з невідомих причин відбувається далеко не в повному обсязі: у серпні група Ахметова використала квоту на імпорт всього на – 32%, у вересні – на 25%. Хоча решта вісім фірм, що займаються сумарно 30% імпорту, використовують свої квоти на 90-100%.

Голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус також переконаний, що ДТЕК блокує конкуренцію, тобто не дає можливість іншим трейдерам імпортувати дешевшу електроенергію із Словаччини в Україну. Це робиться для того, щоб мати можливість спалювати більше свого дешевого вугілля та отримувати надприбутки у рамках вертикальної інтеграції –монопольне становище ДТЕК дає такі можливості.

У зв'язку з цим, Андрій Герус звернувся до НКРЕП, проте жодної реакції від регулятора поки що не отримав.

Варто також уточнити, що Бурштинський енергоострів – це умовна територія, від’єднана від енергосистеми України, на якій розташовані електричні мережі Бурштинської електростанції, що належить групі ДТЕК Ріната Ахметова, разом з прилеглою до неї електромережею та власними споживачами електроенергії в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Всього на цій території мешкає близько 3 млн українців.

comments powered by HyperComments