Суд не прийняв розкаяння львівського чиновника Міноборони, який відмив 1 100 000 гривень

Понеділок, 23 вересня 2019, 20:04
Вищий антикорупційний суд відмовив у затверджені угоди про визнання винуватості, укладену 29 серпня між прокурором САП і обвинуваченим, колишнім керівником Будинкоуправління №1 Яворівської квартирно-експлуатаційної частини району (є складовою частиною Збройних Сил України) Олегом Щудлюком за ч.2 ст. 364 КК України («Зловживання владою або службовим становищем»).
Суд не прийняв розкаяння львівського чиновника Міноборони, який відмив 1 100 000 гривень

Згідно з текстом угоди, протягом 2014 року організація Щудлюка за його підписом перерахувала приватній фірмі 1,18 млн грн за користування двома газовими котельнями, які мали опалювати військову частину в/ч А-0998 (Яворів Львівської області). У дійсності ж котельні не були введені в експлуатацію.

В угоді про визнання винуватості враховані ступінь та характер сприяння підозрюваного у кримінальному провадженні щодо нього та інших осіб; наявність суспільного інтересу у швидкому досудовому розслідуванні; наявність обставин, які пом`якшують покарання, а саме щире каяття і активне сприянню розкриттю злочину. Тому сторони узгодили кінцеве покарання - позбавлення волі терміном на три роки, яке замінити на один рік випробувального терміну, а також позбавлення права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та/або адміністративно-господарських функцій на один рік та стягнення 8500 грн штрафу.

Під час судового засідання Щудлюк підтвердив, що угода про визнання винуватості укладена добровільно, не є наслідком застосування насильства, примусу. Визнав вину у вчиненні інкримінованого йому злочину, щиро покаявся у скоєному, відшкодував збитки у розмірі 1,18 млн грн.

Разом з тим, колегія Вищого антикорупційного суду вважала, що положення угоди про визнання винуватості не містять посилання на наявність суспільного інтересу в запобіганні, виявленні чи припиненні більшої кількості кримінальних правопорушень або інших більш тяжких кримінальних правопорушень. Так, на думку суду, зловживання ексначальника Будинкоуправління №1 Яворівської квартирно - експлуатаційної частини району своїм службовим становищем було способом розкрадання чужого майна в інтересах третіх осіб в особливо великих розмірах.

Крім цього, суд звернув увагу, що у випадку затвердження цієї угоди у такій редакції та ухвалення вироку, суд фактично визнає винним Олега Щудлюка у вчиненні злочину, передбаченому ч.1 ст.366 КК України, а саме у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів. Хоча в обвинувальному акті та угоді про визнання винуватості не було висунуто вказаного обвинувачення, що матиме наслідком вихід суду за межі пред`явленого обвинуваченого.

Таким чином, Вищий антикорупційний суд повернув прокурору обвинувальний акт для продовження досудового розслідування.

Додамо, що з самого початку Національне антикорупційне бюро повідомило підозру Олегу Щудлюку за двома статтями - ч.2 ст.364 («Зловживання владою або службовим становищем»), ч.1 ст.366 («Службове підроблення») Кримінального кодексу України. 

comments powered by HyperComments