Триває виставка «Сакральний простір юдаїзму» у Львівському музеї історії релігії

П'ятниця, 12 липня 2019, 12:56
Серед багатонаціональної культурної спадщини Львова – єврейська культура, яка має своє глибоке коріння та багатовікову історію.
Триває виставка «Сакральний простір юдаїзму» у Львівському музеї історії релігії

Бурхливі події попередніх століть та десятиліть, зокрема, на теренах Галичини, спричинили втрату чималої кількості її пам’яток.

Завдяки людям небайдужим, колекціонерам, науковцям та дослідникам вдалося наповнити музейні колекції єврейськими старожитностями. Одна з найбагатших колекцій юдаїки України, яка має значну наукову, історичну та художню цінність, зберігається у Львівському музеї історії релігії. Її формування почалося від часу створення музею. У ній – унікальна збірка сувоїв Тори, релігійні книги, стародруки та рідкісні видання XVII – XX ст., графічні та живописні полотна, скульптурні твори, синагогальні й ритуальні предмети.

На виставці представлено культові речі юдаїзму зі збірки Музею, що використовувались у синагогах Галичини і Львова, зокрема. Тут можна буде побачити шафу для сувоїв Тори, срібний щит і корону на Тору, елементи інтер’єру синагоги -  парохет і шивіті, Ханукію – світильник для свята Ханука, синагогальну посудину для обмивання рук перед молитвою тощо. На усіх цих пам’ятках простежуються зображення Храму Соломона.

 

comments powered by HyperComments