Триває виставка «Площа Ринок:зникаючі сліди історії.»

Четвер, 18 липня 2019, 12:50
Виставка триває у Львові з 20 травня.
Триває виставка «Площа Ринок:зникаючі сліди історії.»

Історія Ринку — без перебільшення це історія Львова, адже найвизначніші події відбувались саме тут. Шкода, що сьогодні кам’яниці, створені відомими зодчими та включені у 1998 році до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, стали лише гарним фасадом для закладів харчування, і власне з ними асоціюються у пересічного львів’янина і туриста.

У першій залі представлено матеріали, що розкривають основні етапи побудови львівської ратуші та важливі події, що відбувались на площі Ринок впродовж ХІV —ХХ століть.

У другій залі репрезентовано історію кам’яниць, в яких розміщувались Історичний музей міста Львова та Національний музей імені короля Яна ІІІ, правонаступником яких став Львівський історичний музей.

У третій залі розкрито історію п’ятнадцяти найбільш знакових будівель, серед яких: резиденція архієпископів, палац князів Любомирських (він же будинок «Просвіти»), кам’яниці Бернатовичів, Коритовичів, Бачевських, Ціпперів тощо…

Світлини, представлені на виставці, виконані у більшому форматі з оригіналів, що зберігаються у Львівському історичному музеї.

При створенні виставки автори використовували праці відомих дослідників історії Львова: Олександра Чоловського, Луції Харевич, Фрацішка Яворського, Івана Крип’якевича, Володимира Вуйцика, Бориса Мельника, Ігоря Мельника, Ореста Зайця, Івана Паславського, Ірини Котлобулатової, а також наукові доробки співробітників Львівського історичного музею: Алли Крутоус, Тетяни Петрів, Ольги Перелигіної.

comments powered by HyperComments