З 2 до 28 липня відбуватиметься виставка Петра Сметани «Ефемерні ландшафти»

Вівторок, 2 липня 2019, 12:45
Ефемерний ланшафт – це продовження у Львові живописного проекту, котрий був представлений в рамках «Kyiv Art Week 2019».
З 2 до 28 липня відбуватиметься виставка Петра Сметани «Ефемерні ландшафти»

«Живучи у транзитній країні в перебіжний період свого розвитку, почуваєш себе відповідно. З присутнім відчуттям тимчасового доводиться співіснувати. Це вибиває з-під ніг фундамент, який би мав лягти в основу нашої сучасної світобудови. Чи одноразовість насправді нищить відповідальність за вчинки, які творяться, і думки, які висловлюємо? Немає потреби в добротності виконання, немає віри в те, що об’єкти створені в актуальний час, мають прожити довше, аніж термін їх придатності»- пояснює автор.

Для митця минуло вже 9 років з моменту його першої виставки у Зеленій Канапі. Змінюючи своє бачення через внутрішній пошук, художник став діячем мистецтва загальнонаціонального масштабу. З роками автор дійшов до стилістики мінімалізму, прибравши непотрібні деталі зі своїх робіт.

Ідея творчості Петра Сметани - актуальна філософія. І сьогодні його можна назвати ліриком урбаністичного пейзажу. Поступово ціллю його робіт стала тема життя міста з його традиціями, із відчуттям що все минає, все тільки мить – тлінне і таке тендітне, все потребує його фіксації. В той же час, автор відкидає ностальгію та рухається до майбуття - це й стало його унікальністю.

Сьогодні ми дуже опосередковано вдивляємося у майбутнє, не маючи часу на зупинку, аби роздивитися.  Рухаючись транзитом до ефемерної точки, ми просто дивимося, роблячи спроби рухатися швидше.

comments powered by HyperComments