Забудовникам, які знищили "Океан", скасували містобудівні умови

П'ятниця, 19 липня 2019, 12:23
Сьогодні, 19 липня, в мерії провели позапланове засідання виконавчого комітету щодо ситуації, яка склалась на будівельному майданчику колишнього магазину «Океан» на вул. В. Великого.
Забудовникам, які знищили "Океан", скасували містобудівні умови

Як зазначив міський голова Львова Андрій Садовий, для громади міста Львова мозаїка Володимира Патика, яка була на будівлі магазину, мала велике значення, а забудовник публічно на засіданні виконавчого комітету зобов’язувався її зберегти. Відтак, сьогодні виконком прийняв рішення «Про скасування рішення виконавчого комітету від 15.02.2019 № 138», яке передбачає скасування містобудівних умов та обмежень. Інспекція Держархбудконтролю проведе перевірку та накладе штрафні санкції, згідно з чинним законодавством. Водночас рішенням виконавчого комітету передбачено проведення круглого столу з метою визначення подальших дій та винесення на розгляд сесії ЛМР ухвали щодо розірвання угоди про оренду землі.

«Вчора весь Львів обговорював акт вандалізму на території колишнього магазину „Океан“. Я щойно туди заїхав, мозаїка розкидана по всій території. Ніхто не збирався її зберігати, про що чітко давав слово архітектор. Пропоную мати відверту розмову і прийняти рішення, які очікує громада», — прокоментував міський голова Львова Андрій Садовий.

Як наголосив під час доповіді начальник управління архітектури та урбаністики Юліан Чаплінський, у затверджених виконавчим комітетом містобудівних умовах і обмеженнях йшлось про реконструкцію будівлі зі збереженням мозаїки.

«15 лютого 2019 року були затверджені містобудівні умови та обмеження, які стосувались реконструкції із забудовою вверх. Власники декларували те, що проект на те орієнтований, щоб зберегти мозаїку і дах. Земля в оренді для обслуговування торгових приміщень, а не будівництва, тому допускається реконструкція. Девелопер до вчора слова дотримував, стіна стояла, мешканці знали, що ці стіни мають бути збережені. Вчора зранку ми отримали інформацію, що там щось сталось. На мою думку, споруди там вже не існує, реконструювати нема що, відкрита перевірка ДАБК. Наочно виглядає, що реконструювати нема що», — доповів під час засідання виконкому Юліан Чаплінський.

Відтак в ході засідання було заслухано і представників забудовника і представників мистецьких кіл Львова.

"В проекті було зазначено про переміщення мозаїки на реконструйовану стіну об'єкту. Мозаїка стояла до вчора. Ми вивчали, як це перенести. В проекті є зазначено, що мозаїка, її орнамент має бути перенесений на стіну.

Перед початком реконструкції взяли проект з архівів. Коли ми почали реконструкцію, ми почали підсилення фундаментів. Ми не хотіли чіпати поверхів, а лише зробити реконструкцію, але фундаменти були слабкі. Будівельник прийняв рішення і почав розбирати стіну, яка падала на його робітників", — сказав проектант, приватний архітектор.

«Це акт вандалізму щодо цієї пам'ятки. До них була певна вимога як до забудовників. Це не орнамент, а мистецький твір. Була умова зберегти цей мистецький твір. Це одна з найбільш значимих пам'яток, ми нею гордилися. Це нонсенс, який виникає. Наша культурна свідомість притуплюється», — наголосив Роман Яців, проректор Львівської національної академії мистецтв, мистецтвознавець.

«Реконструкція передбачає повне або часткове збереження несучих конструкцій. Ці залишки фундаменту — це не несучі стіни, ніякої споруди зараз там не існує. Підтримую думку щодо скасування містобудівних умов і дозволів на будівництво», — додав Юліан Чаплінський.

«Це є акт вандалізму, цинічне нищення нашої культури. Відновити це не можливо, бо є знищений матеріал, бетон, мозаїка, цегла. Архітектор бреше, забудовник бреше. Треба змусити їх це відновити. Тут 102 м кв мозаїки, це 22,5 тонни. Треба відновити по 3D-моделях, фахівці є, але має бути воля міста і забудовника», — вважає Остап Патик, син автора мозаїки Володимира Патика.

«Ми виходимо на правову позицію, коли у забудовника заберемо все. Але питання — хто і як буде компенсовувати втрату міста.

Це прецедент, українське законодавство захищає забудовника, а не громаду і тих, хто страждає. Єдиний випадок, коли ми змогли покарати забудовника, — знесення будинку на вул. Личаківський.

Сьогодні скасовуємо містобудівні умови і обмеження, Інспекція працює щодо штрафу і зупинення дозволів на роботи, проводимо круглий стіл, скеровуємо на сесію документи по землі, і потім ще раз зберемось на виконком. А забудовник понесе покарання, яке буде вартувати мільйонний доларів, в рамках чинного законодавства. Такі речі пробачати не можна. Перший пункт рішення — що те, що відбулось — це акт вандалізму", — підсумував Андрій Садовий, міський голова Львова.

Рішення виконавчого комітету було підтримано одноголосно.

Відтак, сьогодні виконавчий комітет прийняв рішення скасувати рішення виконавчого комітету від 15.02.2019 № 138 «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва на реконструкцію ТзОВ „Компанія Ріел-Естейт Груп“ будівлі магазину „Океан“ на вул. Володимира Великого, 26-А». Юридичному департаменту та управлінню земельних ресурсів департаменту містобудування доручено вжити заходів щодо розірвання з товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія Ріел-Естейт Груп» договору оренди земельної ділянки площею 0,1817 га.

Нагадаємо, вчора за дорученням міського голови Львова Інспекцією держархбудконтролю м. Львова розпочала позапланову перевірку об’єкту — будівлі колишнього магазину «Океан» на предмет дотримання містобудівного законодавства. В разі виявлення фактів порушення містобудівних умов та обмежень чи відхилень від проекту, місто вимагатиме анулювати дозвіл на початок виконання будівельних робіт, а також винесе припис про зупинення будівельних робіт.

Також вчора на місці будівництва відбулась виїзна робоча нарада, де забудовник обіцяв, що мозаїку, яка була на стіні колишнього магазину «Океан», буде відновлено в тому ж орнаменті.

comments powered by HyperComments