"Дежавю": Білецький про політику Зеленського на Донбасі

Четвер, 6 червня 2019, 00:09
Колишній комбат "Азову" вважає політику президента беззубою.
"Дежавю": Білецький про політику Зеленського на Донбасі

Троє загиблих та троє поранених за одну добу. Такі перші результати неформального розпорядження про заборону стріляти для українських військових. Фронт вже виконує черговий новий мирний план, суть якого – одностороннє припинення вогню. Володимир Зеленський вирішив не вигадувати велосипед і піти слідами свого попередника.

У вересні 2014 я прямо заявляв: якщо Мінськ триватиме довше трьох місяців, ми втратимо можливість на повернення територій в осяжній перспективі. На жаль, так і сталося.

Петро Порошенко червень 2014-го розпочав з одностороннього припинення вогню. Услід за цим він призначив Леоніда Кучму головним переговорником. За цими кроками настали великі втрати, послаблення воєнних позицій і як наслідок – втрата Донецька та Луганська.

З чого розпочинає червень 2019-го новий президент? З неформального розпорядження про заборону стріляти, а далі одразу повертає з політичної пенсії Леоніда Кучму.

Як і 5 років тому, перші підсумки – укріплення тактичних позицій сепаратистів і вчорашні втрати.

Мирний план Порошенка увінчався підписанням Україною ганебних мінських угод, які узаконили фактичний розділ країни, не давши ні миру, ні повернення контролю над територіями. Перші кроки Зеленського – це повне дежавю. 

Результат буде той самий: посилення сепаратизму. Очікується легалізація в українському правовому полі окупаційної адміністрації та бойовиків. Це може відбутися в обмін на тимчасове припинення вогню та повернення заручників. Тактичні поступки призведуть до стратегічних поразок: після ганьби ми знову отримаємо війну.

Чому б новій владі не бігти по політичних граблях попередньої, а спробувати те, що попередники навіть не намагалися спробувати?

Зеленський між першим і другим туром виборів заявляв, що хоче розширити переговорний формат по Донбасу залученням Великої Британії та США. Ці країни гарантували Україні безпеку та недоторканність кордонів за Будапештським меморандумом. В обмін на здачу нами ядерної зброї. І це має зараз стати першим кроком до виправлення ситуації.

Наступними діями нової влади мають стати посилення армії та спецслужб. Це дасть серйозні козирі в переговорах з Росією.

Лише так можна запустити справжній, а не популістичний механізм вирішення ситуаціі на Донбасі. Нинішні ж спроби домовитися слабкого з сильним призведуть лише до капітулянтських угод.

comments powered by HyperComments