Біля Львова створять унікальний археологічний парк «Давній Звенигород»

Субота, 29 червня 2019, 20:07
Це унікальна для України концепція.
Біля Львова створять унікальний археологічний парк «Давній Звенигород»

«Це буде парк, що поєднає у собі багато функції. З одного боку ми робимо велику відпочинкову територію, куди зможуть приїздити туристи, а з іншого - продумуємо кожну деталь так, аби відвідувачі могли дізнатись якнайбільше інформації про княжі часи в Україні, а також про історію самого Звенигорода. Тож це буде і великий навчальний та науковий центр», - пояснює одна з ініціаторок проекту створення парку, археологиня Наталя Войцещук.

«При створенні парку ми ставимо собі дві основні мети - збереження культурного шару пам’ятки археології та його консервація, а також представлення історії давнього столичного міста Звенигорода», - пояснює доктор історичних наук, багаторічна дослідниця Звенигорода, наукова керівниця проекту створення історико-культурного парку «Древній Звенигород» Віра Гупало.

Площа парку становитиме більше, аніж 30 га. Основний акцент - на збереженні унікальної пам’ятки археології. Разом цим парк зроблять комфортним для відвідувачів: нинішню центральну площу села перетворять на велику відпочинкову зону, а на території давнього городища створять мережу доріжок, підсвітять та ознакують основні елементи.

«Парк - це динамічний простір, який має стати місцем подорожі у минуле. Мандрівка розпочнеться з центральної площі села, де буде облаштовано громадський простір та великий дитячий майданчик. Звідси відвідувачі переходитимуть у простір минулого: потрапляючи на територію городища вони зможуть подорожувати територією давнього міста. Завдяки інформаційним стендам та мультимедійним засобам можна буде побачити не лише сучасні ландшафти, але й реконструкції видів давнього міста. Для нас дуже важливо, що наблизитись до древньої столиці люди зможуть через сучасні технології, а не через відбудови споруд. Жодних будівельних робіт у розумінні заливання бетону та мурування з цегли в парку не буде. Матеріальні ж рештки будуть у музеї, де сформується добра експозиція. Саме ця подорож крізь простір та час стане основою парку «Древній Звенигород», - пояснює кандидат історичних наук архітектор проекту створення історико-культурного парку «Древній Звенигород» Василь Петрик.

 

comments powered by HyperComments