Львівське СБУ розслідує справу щодо галицького сепаратизму

Неділя, 28 квітня 2019, 23:46
СБУ заперечила, що закрила справу.
Львівське СБУ розслідує справу щодо галицького сепаратизму

Сьогодні, 27 квітня, в УСБУ у Львівській області спростували інформацію про те, що справа щодо соцопитування про «галицький сепаратизм» закрита та повідомила, що слідчі дії тривають.

Про це на своїй Фейсбук-сторінці повідомив речник УСБУ у Львівській області Олег Александров, передає IA ZIK.

«Процесуальні дії продовжуватимуться. Слідством УСБУ офіційно, в межах діючого кримінального провадження, допитано ряд осіб, залучених до цього дослідження. Заплановано інші процесуальні заходи, у т.ч. проведення семантико-лінгвістичної експертизи.

Ми не могли не зреагувати на вказане дослідження, оскільки після «галицьких асамблей», «антипольських масових виступів», підривів на Личаківському цвинтарі та інших спланованих і профінансованих спецслужбами країни-агресора провокацій, маємо певний досвід.

Тим більш, що активність соціологів співпала в часі із рішенням кремля розпочати паспортизацію мешканців окупованих територій.

Не піддаємо сумніву права соціологів на професію, але в даному випадку всі крапки має розставити слідство».

Нагадаємо, 23 квітня, про це соцопитування написала львівська журналістка. Наступного дня Управління Служби безпеки України у Львівській області почало перевірку за фактом поширення в мережі Інтернет провокаційного «опитування», у якому йдеться про «перспективи регіону» на кшталт «окремої незалежної держави» чи «приєднання до іншої держави». Як вдалося з’ясувати, опитування проводив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на замовлення видання «Дзеркало тижня», співвласником якого є Юлія Мостова, дружина політика, кандидата у Президенти Анатолія Гриценка.

Свою версію причин проведення соцопитування подали у «Дзеркалі тижня», зазначивши, що вже проводили подібне у 2014 році, а цього разу замовили його, враховуючи певні ризики, перед якими постало суспільство. Та видання не дало відповіді на ще одне важливе питання: за чиї кошти проводилось опитування, адже справа ця недешева.

Того ж дня на своїй Фейсбук-сторінці ситуацію прокоментував і керівник КМІС Володимир Паніотто, зазначивши, що дослідження не шкодить, а навпаки корисне, в тому числі і для СБУ.

Наступного дня він повідомив, що СБУ не виявила порушень у тому, що соцопитування проводилось.

Цю дезінформацію, не обґрунтовану офіційною позицією спецслужб, підхопив Юрій Михальчишин:

«Служба безпеки України після перевірки не виявила порушень за фактом поширення опитування щодо долі Галичини після президентських виборів.

Друзі, шанс довести профпридатність у вас був. Ви його прогусарили».

Отож, виглядає, що справа одних – замовити провокацію, а інших – істерико навколо неї.

«Хто і що саме коментував з приводу перевірки, яка «нічого не виявила» – не відомо, але це точно не особи, уповноважені регіональним органом, який веде слідство», – спростував усі припущення речник СБУ Львівщини. 

comments powered by HyperComments