Національний Корпус заявив про вклад у прийняття закону про українську мову

П'ятниця, 26 квітня 2019, 11:38
Про це пише НК Львівщини.
Національний Корпус заявив про вклад у прийняття закону про українську мову

"Сьогодні під тиском націоналістів та патріотичної громадськості Верховна Рада ухвалили законопроект 5670 (д) про статус української мови. 
Це справді історичне рішення ознаменувало початок нового етапу утвердження національної державності.

Відтепер українська законодавчо набуває ознак єдиної офіційної мови. Якщо раніше норма про її державний статус нерідко на практиці була формальною, то тепер наповнюється реальним змістом.
В інформаційному просторі впроваджуються конкретні механізми забезпечення панівного становища мови титульної Нації. Всі співробітники державних інституцій зобов ’язуються послуговуватись винятково українською під час службової діяльності. В сфері обслуговування мова титульної Нації також має посісти чільне становище в будь-яких закладах.

Влада довгий час нехтувала необхідністю утвердження осовоположної ролі української мови в державі.
Чинний Президент, що сьогодні формує штучний образ "націоналіста", в 2014 році обіцяв "зберегти статус-кво" в гуманітарній сфері, тобто залишити чинним антиукраїнський закон соратників Януковича Колесніченка-Ківалова, який діяв аж до 2018 року (!) 
На офіційному рівні фактично пропагувалася "двомовність", а значущість української як елементу національної ідентичності всіляко принижувалася владою.
Лише активний тиск націоналістів та патріотичної громадськості примусив правлячу верхівку переглянути пріоритети в цій царині.

Після тривалих зволікань та палких дискусій восени 2018 року депутати ухвалили в першому читанні закон про українську мову 5670 (д). 
Зауважимо, що запропонований правовий акт є доволі поміркованим за змістом. Однак, в порівнянні із сумнозвісною писаниною Колесніченка-Ківалова, чи ухваленим ще в УРСР 1989 р. законом про мову, систематизовані в проекті 5670 (д) положення були колосальним кроком вперед.

Сьогодні Національний Корпус долучився до масштабної акції під стінами парламенту з вимогою негайного ухвалення закону про українську мову. 
Сотні націоналістів взяли участь в мітингу для прискорення прийняття депутатами доленосного рішення.
Представники Національного Корпусу народні депутати Олег Петренко та Андрій Білецький підтримали закон 5670 (д) під час голосування.

Сьогоднішнє рішення Верховної Ради — це наша перемога. Українська держава зробила серйозний крок для зміцнення національної безпеки та утвердження провідної ролі мови титульної Нації.
В подальшому ми будемо ретельно стежити за виконанням ухваленого закону і протидіяти будь-яким спробам вихолостити його положення.

‼️Одна Мова, одна Нація, одна Батьківщина— це Україна!", - написано на офіційній сторінці НК Львівщини. 

comments powered by HyperComments