Мешканку Червонограда без її відома зробили головою виборчої комісії від Юрія Бойка

Вівторок, 19 березня 2019, 13:29
47-річна Наталія Дячук випадково дізналася, що є «головою дільничної виборчої комісії».
Мешканку Червонограда без її відома зробили головою виборчої комісії від Юрія Бойка

«Подзвонили мені в середу і сказали, що я голова ДВК. Я була дуже здивована, бо не давала згоди, ні письмової, ні усної, —  розповіла Наталія Дячук. — Особа, яка телефонувала не представилась, лише сказала, що вона є членом окружної комісії. Я запитала, від якого кандидата мене призначено головою — відповіли, що від Бойка. На уточнююче питання, хто робив подання, отримала відповідь: «Звичайно, що ваша партія!». Але я до жодної партії не належу. Звісно ж, я відмовилась бути головою комісії. Тоді ця особа попросила провести засідання комісії інакше розформують дільницю. Я сказала, що не буду цього робити».

Жінка також розповіла, що телефонувала до заступника голови комісії: «Він досить різко відповів: «Які претензії? Ви написали заяву!» Коли я сказала, що ніяку заяву не писала, він сказав, що значить треба перевірити. Але до сьогодні зі мною не зв’язувався».

За словами Дячук, пізніше до неї телефонували інші члени ОВК №124 та заспокоювали, мовляв, скоро у комісії її замінять.

Під час чергового засідання ОВК №124, що відбулось 15 березня, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА змогли ознайомитись із поданням щодо кандидатур до складу ДВК від Юрія Бойка та заявою про згоду брати участь у роботі ДВК, яку було подано від Наталії Дячук. Проте сфотографувати ці документи комісія не дозволила. У поданні були зазначені ім’я, прізвище, по-батькові, а також контактні дані, що повністю збігалися з даними Наталії Дячук. До подання було додано заяву Дячук із підписом, однак, чи належав цей підпис саме їй, чи іншій особі, спостерігачі на той час не могли встановити самостійно.

«Такі дії осіб, котрі робили подання мають ознаки кримінально караного діяння, оскільки йдеться про підроблення документів і підпису. Я впевнена, правоохоронні органи відреагують на цю ситуацію», — говорить громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області Ярина Гаєцька-Колотило. Виборча омбудсменка також радить: «Якщо така ситуація трапилася з вами — підробили ваші документи — треба невідкладно звернутись до поліції».

 

comments powered by HyperComments