У Винниках вже можна поглянути на Меч Вікінга

Вівторок, 12 березня 2019, 21:57
Саме Винники вибори право на першу демонстрацію унікальної реліквії.
У Винниках вже можна поглянути на Меч Вікінга

Історія меча сама по собі є легендарною. Його знайшли на Львівщині чорні археологи, продали за божевільні гроші закордон, а у 2016 його вилучили естонські митники. На меч претендувала Росія, проте естонці повернули його на Батьківщину. Ще рік меч фігурував як доказ у кримінальному провадженні, а потім ще півтори – реставрувався. І лише після цього відбулася його презентація суспільству.

ЗА словами реконструкторів, меч належав комусь, чиє ім’я ми можемо знайти в історичних працях. Все через символи влади на ньому – позолочені хрести, місце для ланцюжка, унікальне скандинавське плетіння черню.

«В процесі реставрації відкрилося скандинавське плетіння, виконане в техніці черні. У двох рівних хрестах були елементи золота. Прямі хрести були символом сонця з давніх-давен. У хрестах були отвори, і вони були оперезані ланцюжками, які є символом влади. Припускаю думку, що цей меч належав комусь, хто увійшов в історію», - сказав реконструктор Віктор Голуб.

В той же час мер Винник похизувався тим факт, що унікальна реліквія Х століття потрапила саме до Винник.

«Чому саме Винники? Насамперед тому, що винниківський музей прагнув цього більше за інших, більше, ніж Національний музей, більше ніж Історичний музей Львова. Тому що у Винниках відбувається міжнародна конференція, яка визнана кращою у Європі з питань археології. Музей за останній рік організував вісім археологічних експедицій. Тому отримання цього артефакту є заслугою музею і всього колективу. Ним би пишався Лувр, але він – у нас», - розповів міський голова Винник Володимир Квурт.

comments powered by HyperComments