Святослав Сірий: «Не важливо хто і коли розповів про схему Гладковського, перед виборами чи ні, нехай хоч марсіани, але це правда – українців обкрадають, як обкрадали 5 чи 10 років тому»

Четвер, 7 березня 2019, 21:40
Ексклюзивне інтерв’ю Начальника Штабу Національного Корпусу Львівщини Святослава Сірого про розслідування розкрадань в оборонній сфері.
Святослав Сірий: «Не важливо хто і коли розповів про схему Гладковського, перед виборами чи ні, нехай хоч марсіани, але це правда – українців обкрадають, як обкрадали 5 чи 10 років тому»

        - Доброго дня, Святославе. Давайте розпочнемо, все-таки, з прологу цієї історії. 2016 рік, другий рік війни, і НАБУ відкриває провадження по факту                  розкрадань серед керівництва «Укроборонпрому», Гладковський там теж фігурує. Невже 3 роки – замало щоб оприлюднити матеріали                  справи та передати їх до суду, зробити хоч щось  конкретне, а не мовчки дивитися, як група урядовців обкрадає армію?

      - Доброго дня.  Все просто - бо це близьке оточення президента і загалом поширене явище у країні. Вони готові фабрикувати сотні справ проти добровольців та                      націоналістів, саджати їх по тюрмах, а на своїх зась, навіть якщо це стосується грабунку військових.

      -   Як у чиновників може стати духу грабувати воїнів під час війни, чому це відбувається досі

     -    Про який дух у чиновників ми можемо говорити? У них його немає, у них є тільки безмежна жадоба та бажання грабунку державного бюджету. Для них немає нічого святого. Вони кожного дня залазять у кишеню без винятку кожному українцю, прикриваючись при цьому патріотичними гаслами та популістичними промовами.

      -  Тобто, Ви вважаєте, що зміщення Гладковського нічого не змінить? Як ви бачите конкретний вихід з ситуації, коли в країні чиновника – корупціонера весь час  намагаються замінити іншим чиновником – корупціонером?

        -Згоден, цей замкнутий круг може розірвати тільки повне оновлення системи свідомими, молодими та відданими політиками. Найжорсткіші покарання за корупцію та беззаперечн  виконання закону. Шкода, що ми не живемо у ті часи, коли будь кого, хто у час війни крав у армії просто страчували.

     - Національний Корпус активно включився у цю справу. Які подальші кроки Ви плануєте?

     - Зараз цю справу намагаються знівелювати і спустити на гальма, замилюючи очі громадянам України. Ми цих злочинів не попустимо і будемо стояти до кінця за свої справедливі вимоги,  ми  вже робили ряд попереджувальних акцій під маєтками Свинарчуків, але від влади досі немає жодної адекватної реакції, тому настав час діяти рішучіше. 9 березня ми будемо збиратись на Майдані Незалежності в Києві, разом з небайдужими українцями та вимагати стовідсоткового виконання наших вимог. А вимоги у нас наступні:

 

     1) Взяти під варту та арештувати рахунки і майно Олега Гладковського та учасників схеми: Ігоря Гладковського, Віталія Жукова, Андрія Рогозу, керівництва ДК «Укроборонпром», а також директорів усіх державних установ, які були учасниками схеми за вчинені ними злочини (щонайменше ст. 191, 364, 368, 369, 369-2 ККУ);

     2) Призначити усім винним у розкраданні оборонного бюджету максимальні строки позбавлення волі з конфіскацією належного їм майна;

     3) Оприлюднити матеріали всіх кримінальних проваджень, пов’язаних з розкраданням коштів оборонного бюджету у частині, яка не стосується інформації з обмеженим доступом;

     4) Генеральному прокурору щотижня звітувати щодо стану розслідувань кримінальних проваджень, пов’язаних з розкраданням коштів оборонки.

       

      -   Чому, на Вашу думку, такі люди зазвичай стають керівниками держструктур та отримують посади? Хто винен у консервації системи корупції після Майдану?

      -   Бо в нас в країні не існує відборів, справедливих комісій та конкурсів на посади, у сучасної влади принцип по відбору керівників та чиновників один – кумівство! Завжди і всюди, і тільки з однією метою - розпилювати цю країну у власних інтересах, а хто це зробить найкраще? Правильно, такий самий, як і ти – друг-крадій, кум-крадій, сват-крадій.

     -  Чи очікуєте Ви на якісь зміни після президентських виборів? Чи вважаєте, що усе буде по-старому?

    -      Поки не буде перезавантаження системи, про яке ще на початку розповів,  то зміни будуть тільки в негативну сторону, країна зараз у цілковитій руїні, а такі покидьки, як пан Порошенко, його компанія та абсолютно усі старі політики хочуть її взагалі зрівняти з землею і поїхати на довічну відпустку на Мальдіви.

     -  Хто, як Ви вважаєте, достойний займати ключові посади в оборонній сфері?

     - В оборонній сфері повинні працювати виключно військові, фахові спеціалісти, люди які живуть заради своєї країни і не просто на словах готові загинути для неї, а люди, для яких важить щось слово «честь». Не бізнесмени, які ніколи не мали стосунку до оборонної сфери, але завжди мали стосунок до корупції та грабунку.

    - Андрій Білецький ще кілька років тому передав у ГПУ документи щодо корупції серед вищого командного складу Нацгвардії. Проте, у прокуратурі їх проігнорували. Чи є це  доказом того, що випадок з Гладковським не огидне виключення, а системна проблема силових структур?

   -  Справді реакції не було, і немає досі. Правоохоронні органи не працюють в цьому напрямку взагалі, як вони можуть працювати проти «своїх»?

   -  Яка роль президента у цій та інших корупційних історіях? Чому СБУ, як структура з вертикалі глави держави, яка має повноваження розслідувати антикорупційні злочини, 3 роки нічого не робить?

   - Яка роль? Роль головнокомандувача. Для людей, з картинки на екранах - головнокомандувача армії, а в реальному житті -  головнокомандувача схем та оборудок. І не тільки з оборонкою, а  зі всім що взагалі рухається, бо друзі є усюди, друзі які поставлені не за заслуги чи фах перед батьківщиною, а друзі, які вміють та готові обдирати на гривні, долари та іншу валюту все, що державне.

    - Чи вважаєте Ви, що історія з розкраданнями може стати черговим підґрунтям для піару інших політиків перед виборами? Чи не стане це ще однією перепоною перед  вирішенням проблеми?

     - Можливо цю історію притримали, щоб її оприлюднити перед виборами. Але насправді різниці не має в тому хто цю інформацію оприлюднив, нехай хоч марсіани, але вона є правдивою і  вказує на реальні злочини. Коли таке публікують, український народ повинен реагувати, бо по-іншому залишиться без землі, без держави та голим - босим, а Порошенки, Гладковські та Свинарчуки будуть називати їх «лохами» і здирати останні шкури.

comments powered by HyperComments