У Львові відбудеться виставка робіт дружини генерала Коморовського, який віддавав накази знищувати українців

Середа, 27 лютого 2019, 21:47
З 27 лютого до 7 квітня в палаці Лозинського, який входить до структури Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, відкриють виставку "Свірзький замок у творчості графині Ірени Коморовської".
У Львові відбудеться виставка робіт дружини генерала Коморовського, який віддавав накази знищувати українців

Ірена Коморовська була дружиною польського військовика, генерала Армії Крайової Тадеуша Бур-Коморовського, який був натхненником та творцем операції «Буря» 1943 року, коли польські повстанці безуспішно намагалися захопити крупні галицькі міста з метою встановлення польського контролю над ними.

Саме Бур-Коморовський в 1943 році видав наказ "про відплату українським поселенням під час волинської різанини(W wypadku większego nasilenia mordów nakazano stosować odwet akcji pacyfikacyjnej przeciwko osiedlom ukraińskim – Grzegorz Motyka, Od rzezi wołyńskiej do akcji Wisła, Wydawnictwo Literackie, 2011, s. 206, ISBN 978-83-08-04576-3).

Шокує також дата, на яку заплановано відкриття виставки – а саме напередодні Павлокомської трагедії, коли в 1945 році 366 селян, з них 144 жінок та 59 дітей до 14 років були вирізані польськими повстанцями.

"Як головнокомандувач всіх підрозділів Армії Крайової Бур-Коморовський несе відповідальність за все те, що робили його підлеглі на території Східної Галичини і Волині. Ми знаємо про як мінімум дві великі операції, які проводили його підлеглі на тих територіях. Це, зокрема, "Буря" 1944 року в околицях Львова, і власне ті операції, які проводились на території Волині в 1943-1944 та частково 1945 роках, під час яких страждало українське цивільне населення. Щодо власне трагедії під Павлокомою, то відомо, що там також приймало участь польське підпілля, в тому числі, і окремі загони Армії Крайової. І тому, певним чином, як мінімум політичну відповідальність за те, що робили підлеглі Коморовського, він несе.

У будь-якому разі доцільність відкриття такої виставки, є рівно настільки наскільки та ж польська сторона наприклад в річницю якихось подій в яких страждало польське населення, готова відкрити виставку, скажімо, пов'язану з кимось з українського підпілля, яке польська сторона звинувачує у всіх мислимих і немислимих гріхах. Я не думаю, що польська сторона погодилась би на такий варіант. Тому я думаю, що найбільш доцільно було б застосовувати такий закон симетрії. Ми не вказуємо кого їм шанувати, але і не повинні дозволяти нав'язувати нам свою точку зору", - висловлює свою позицію співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко.

Проте, керівництву Львівської національної галереї мистецтв постать генерала Коморовського здається  «легендарною» та такою, яка «вплинула на українську історію». Більше того, ідея виставки належить не безпосередньо Тарасу Возняку, а також такому собі Пйотру Пінінському, який є членом наглядової ради галереї мистецтв та одночасно президентом Фонду Лянкоронських. Проте, невідомо, кому з них належить ідея розпочати одіозну виставку в переддень трагедії.

comments powered by HyperComments