У Львові націоналісти досягли скасування виставки лівих, на якій Тарас Шевченко зображений в образі клоуна

Неділя, 24 лютого 2019, 21:00
Виставка «Квантовий стрибок Шевченка» включає у себе постери з зображенням поета в образах історичних та кінематографічних персонажів.
 У Львові націоналісти досягли скасування виставки лівих, на якій Тарас Шевченко зображений в образі клоуна

Тим не менш, виставка, яка мала пройти у Вінниці та Львові, скасована через позицію націоналістів, які вважають захід «плюндруванням пам’яті поета».

На постерах художника Олександра Грехова класик української літератури, зокрема в образах Термінатора, Барака Обами, Че Гевари, Спайдермена та навіть Фріди Кало. Кожна ілюстрація супроводжується текстом-поясненням, як саме персонаж пов’язаний з Тарасом Шевченком.

У Львові виставка мала проходити з 1 по 14 березня у приватній книгарні "Книжковий Лев".

Власниця книгарні Катерина Іванова спершу казала, що «не боїться погроз», проте виставку все ж скасувала.

"Ідея виставки була суперова, адже Шевченко є символом. Але молодь, а іноді і старші люди не мають того бекграунду, щоб розуміти, чого саме Шевченко став для України тим, ким є. Є світовий досвід, коли через поп-культуру прищеплюється любов до таких сильних культурних символів. Ми наразі не будуємо будинки за технологіями 19 століття, а митці не зображують своє бачення в стилях популярних в тому самому столітті. Такою для мене була ця виставка. Ми хотіли зробити Шевченко модним, популярним, стильним і… прочитаним", – розповідає Катерина Іванова.

В той же час, Рух ініціативних добровольців, політична партія "Патріот", ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка, ОУН(Д), ВГФ Українська Альтернатива, ДР ОУН не приховують свого невдоволення виставкою. 21 лютого вони закликали усіх, хто підтримує їхню позицію, долучитися до блокування виставки.

Нагадаємо, що 10 лютого постери виставки, які експонувалися на київській станції метро імені Т.Шевченка, порізав представник вінницьких націоналістів. Через це виставку згорнули.

У музеї Шевченка, який був співорганізатором, заявили, що "акти подібного вандалізму і агресії не лише порушують закони України, але і заперечують саму спробу створення мультикультурного простору".

 

comments powered by HyperComments