Таїсія Литвиненко святкує 84-й день народження

Неділя, 10 лютого 2019, 16:58
Сьогодні народній артистці України, лауреатці премії імені Марії Заньковецької, артистці Львівського національного академічного українського театру Т. Литвиненко виповнюється 84 роки!
Таїсія Литвиненко святкує 84-й день народження

Таїсія Литвиненко зробила неоціненний вклад у розвиток українського театру та драматургії, зокрема у Львові в складі трупи театру Марії Заньковецької, в якому виступала з 1965.

Бажаємо успіхів, здоров’я та подальших перемог у розвитку українського театру!

Освіта:

Київський державний інститут театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого, 1957 рік (курс заслуженого діяча мистецтв УРСР Івана Івановича Чабаненка). Після закінчення інституту з 1957 по 1959 роки працювала в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка (сучасна назва), з 1959 по 1965 роки – у Запорізькому українському музично-драматичному театрі (нині – імені Володимира Герасимовича Магара). У 1965 році разом з Федором Стригуном переїхала у Львів, у театр імені Марії Заньковецької. Крім акторської та режисерської діяльності, Таїсія Йосипівна є доцентом кафедри театрознавства та акторської майстерності Львівського національного університету імені Івана Франка.

Нагороди:    

Орден княгині Ольги ІІ ступеня  

Орден княгині Ольги ІІI ступеня    

Орден св. Анни    

Орден Архистратига Михаїла    

Премія у галузі театрального мистецтва імені Марії Заньковецької    

Премія у галузі театрального мистецтва імені Бориса Романицького

Обласна премія в галузі культури, літератури, архітектури та мистецтва в номінації «Театральне мистецтво» імені Бориса Романицького за 2003 рік – за створення сценічних образів української драматургії

comments powered by HyperComments