Шахтарі Львівщини пригрозили Синютці «радикальними діями»

Середа, 6 лютого 2019, 17:11
Причиною незадоволення шахтарів є традиційна невиплата зарплат.
Шахтарі Львівщини пригрозили Синютці «радикальними діями»

Під час протесту під стінами ЛОДА шахтарі ДП «Львіввугілля» оприлюднили лист-звернення до Кабміну та обласної влади зі своїми вимогами. У разі їх невиконання робітники пригрозили радикальними діями.

Голова Львівської територіальної організації-профспілки працівників вугільної промисловості України Олег Турчин попередив, що гірники готові стояти під Львівською ОДА днями, а не годинами:

«Побачимо, чи у них нерви витримають. У разі невиконання вимог, залишаємо за собою право на більш радикальні дії», – попередив Турчин.

Голова Регіонального об’єднання незалежної профспілки гірників України м. Червонограда Віталій Оніжук у свою чергу заявив, що ситуація з виплатами зарплат катастрофічна:

«Ситуація із виплатою зарплати дуже тяжка. Сьогодні вже лютий, а зарплата не виплачена ще за грудень і за січень. Нам винні близько 200-220 мільйонів гривень. За грудень виплатили 57%. Що далі буде, не знаємо. Усе залежить від одного: ми не маємо збуту. Будуть великі проблеми щодо Національної вугільної компанії, яка створена фактично для закриття шахт. Якщо ми не знайдемо коштів, шахти, які не можуть на себе заробити, потрібно буде закривати. А це у ДП «Львіввугілля» чотири шахти із шести. А куди людей подіти? - каже Оніжук, - ми вимагаємо зарплату, скасування наказу про Національну вугільну компанію, збуту вугілля. Добротвір, Бурштин поряд, а ми возимо вугілля за 700-800 кілометрів. ДТЕК, маючи своє вугілля, нас не впускає на ринок».

Крім того, шахтарів підтримало Об’єднання профспілок Львівщини. Його голова, Роман Дацько, заявив, що цю акцію не треба змішувати політику та в той же час наголосив, що шахтарі вимагають своєї законної оплати за працю.

Додамо, що жодної дієвої реакції ні з боку Кабміну, ні з боку ЛОДА досі немає. Заступник Синютки Замлинський виступив перед мітингувальниками зі словами про те, що він з ними - "однодумець", та що гроші скоро мають бути, проте у відповідь отримав крики "Ганьба!".

Нагадаємо, ще 26 січня Олег Синютка заявляв, що «вугільна промисловість – основа енергетичної палітри Львівщини»:

"Жодна область України немає такої енергетичної палітри, яку має Львівщина. Починаючи ввід газових сховищ, виробництва електроенергії, і основа основ – це видобуток вугілля. Те, що ми у 2018 році нарешті спромоглись інвестувати у вугільну промисловість області – запорука того, що шахтарі, які на жаль, сьогодні ще потерпають через невчасну виплату зарплат, але вже сьогодні мають на 30-40% зростання доходів, припинили виїжджати закордон і стануть основою нашої енергетичної незалежності. Сьогодні за темпами зростання альтернативної енергетики Львівська область веде. Переконаний, що саме модерна промисловість повинна стати основою нашого зростання", - неоднозначно висловився він.

comments powered by HyperComments