На Львівщині суд звільнив винних у смертельній ДТП

П'ятниця, 25 січня 2019, 15:37
Пустомитівський районний суд засудив до п'яти років медика та вчителя, які вчинили ДТП, в якому загинула жінка, проте звільнив від відбування покарання.
На Львівщині суд звільнив винних у смертельній ДТП

Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень, передає Status Quo.

ДТП сталася 9 квітня 2018 року приблизно о 17:00 на автомобільній дорозі "Київ-Чоп", поблизу с. Чишки Пустомитівського району Львівської області. Водій Toyota Land Cruiser - керівник центру радіохірургії клінічної лікарні "Феофанія" ДУЄ - перевищив швидкість руху на ділянці, де максимально дозволена швидкість руху складала 90 км/год. (вів транспортний засіб зі швидкістю біля 122 км/год.), перетнув лінію горизонтальної дорожньої розмітки та, наближаючись до перехрестя, перед яким був встановлений попереджувальний дорожній знак 1.22 "Перехрещення з другорядною дорогою", не зменшив швидкості руху автомобіля до швидкості руху автомобіля марки Opel Kombo,  який рухався попереду у попутному напрямку. Під час його обгону зіткнувся на перехресті з Opel Kombo, який на той час виконував лівий поворот із автодороги "Київ-Чоп" на другорядну дорогу.  Внаслідок ДТП пасажирка автомобіля Opel Kombo (мати водія) від отриманих травм померла у лікарні, а водій отримав перелом ключиці та струс головного мозку.

Також, суд визнав доведеним, що обвинувачений водій Opel Kombo - вчитель Мшанського НВК ім. С. Тисляка - теж порушив Правила дорожнього руху України, оскільки перед початком виконання маневру повороту ліворуч із авто дороги "Київ-Чоп" на другорядну дорогу не переконався у безпеці його виконання, і не відмовився від цього виконання, хоча мав можливість бачити, що ззаду по смузі зустрічного руху наближається автомобіль Toyota Land Cruiser, який виконував обгін. За таких обставин водій Opel теж винен у ДТП, яке спричинило смерть жінки.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений керівник центру радіохірургії клінічної лікарні "Феофанія" ДУЄ свою вину у скоєнні ДТП визнав повністю. На місці відразу ж надав спочатку необхідну та можливу допомогу своїм дітям та дружині, а потім водію та пасажирам автомобіля Opel, а дружина викликала поліцію та лікарів. Щиро розкаявся, просив застосувати до нього покарання, не пов'язане з позбавленням волі та не позбавляти права керувати транспортними засобами. Просив врахувати, що має на утриманні двох неповнолітніх дітей, яких щоденно доставляє у школу, та дружину-інваліда 2-ї групи захворювання, пересування якої громадським транспортом утруднене, а також постійно користується автомобілем у зв'язку з виконанням службових обов'язків. Потерпілим повністю відшкодував спричинену матеріальну та моральну шкоду і такі до нього не мають претензій, що підтверджується виданими ними заявами.

Обвинувачений вчитель Мшанського НВК ім. С. Тисляка свою вину у висунутому йому обвинуваченні теж визнав повністю. У вчиненому щиро розкаявся, просив застосувати до нього покарання, не пов'язане з позбавленням волі та не позбавляти права керування транспортними засобами. Просив врахувати, що має на утриманні двох неповнолітніх дітей, автомобіль використовує як додатковий заробіток для сім'ї. Потерпілі не мають до нього претензій та простили йому вчинене.

Пустомитівський районний суд Львівської області визнав винним медика у пред'явленому обвинуваченні за ч. 2 ст.286КК України та призначив покарання у виді п'ять років позбавлення волі, без позбавлення права керувати транспортними засобами. Проте звільнив від відбування призначеного покарання з іспитовим строком два роки та стягнув з нього на користь держави витрати на експертів у розмірі 9152,00 грн.

Вчителя за ч. 2 ст.286 КК України засуджено теж до п'ятb років позбавлення волі, без позбавлення права керувати транспортними засобами, та звільнено від відбування покарання з іспитовим строком два роки. На користь держави він має сплатити 9152,00 грн. витрат на експертів.

 

comments powered by HyperComments