Степан Бандера: ким насправді був лідер ОУН?

Євген Сюч  |  Вівторок, 1 січня 2019, 18:14
Життя Бандери обросло міфами та здогадками - ми їх розвіємо.
Степан Бандера: ким насправді був лідер ОУН?

Для більшості українців, які знають про Бандеру лише те, що він був Головою Проводу ОУН, його постать залишається скоріше символом. Мало хто знає, як і чим жив найвідоміший український націоналіст.

Народився Степан у родині священника Греко-Католицької Церкви у Старому Угринові. Його прізвище, яке є досить екзотичним для Галичини, насправді походить від назви кінних загонів шляхтичів в Угорщині - бандерій. Від угорців походить і назва його рідного села. Сам Бандера - родич шляхетських родин Білецьких та Кушликів. Його батько був місцевим парохом, брав участь у встановленні української влади  під час війни 1918-1919, за що отримав прізвисько «революціонер у рясі».

Середньої освіти Степан здобував вдома, бо школа була закрита через воєнні конфлікти та їх наслідки. Бандера справді був низького зросту - у 19 років він був лише 159 сантиметрів зростом, проте вступив у Пласт. До боротьби з режимом Бандера готувався жорстко - з дитинства обливався крижаною водою на морозі та сунув собі голки під шкіру, аби вміти терпіти тортури. Так заробив артрит. 

Одружився Степан на Ярославі Опарівській, теж доньці священника. Ярослава пережила чоловіка на 18 років та померла у Торонто. Їхня донька згадувала, що Степан Андрійович ніколи не казав їй що він - той самий Бандера. Під час еміграції родина часто змінювала прізвища, наприклад у Мюнхені Бандери жили під прізвищем Попель. 

Під час війни сестер Бандери вислали у Сибір, а з братів польські тюремники у Аушвіці зняли шкіру та втопили у діжці з вапном. Сам Бандера помер 15 жовтня 1959 року у будинку номер 7 по Крайтмарштрассе у Мюнхені від пострілу ціаністим калієм у обличчя. Вбивцею став Богдан Сташинський, агент КДБ з сім‘ї оунівців, який вбив також відомого діяча ОУН Лева Ребета. Після вбивств Сташинський втік у США.

Отака історія життя одного з найсуперечливіших борців за незалежність України, який усі свої 50 років життя віддав за одну мету - побачити свою країну вільною.

comments powered by HyperComments