Садовий ігнорує національну історію, тому що для нього гарно продається туристичний Львів, орієнтований на польського туриста, - експерт

Вівторок, 18 грудня 2018, 12:12
Андрій Садовий не орієнтований на вшанування українських героїв, тому що туристичний Львів йому продається краще.
Садовий ігнорує національну історію, тому що для нього гарно продається туристичний Львів, орієнтований на польського туриста, - експерт

Таку думку висловив відомий український історик та громадський діяч Микола Посівнич, пише 4studio.

Як відомо, Мечислав Гембарович брав участь на польському боці у боях за Львів з Українською Галицькою армією. У 1946 році, в умовах масової репатріації поляків зі Львова до Польщі Мечислав Ґембарович свідомо залишився у Львові. Своєю присутністю він прагнув по можливості маніфестувати «історично польський» характер Львова й Галичини.

“Тут є давнішня проблема діяльності виконавчого комітету ЛМР на чолі з мером Садовим, який повністю ігнорує національний аспект історії Львова. У своїй діяльності він позиціонує пост-ліберальну позицію, яка фактично виключає українськість Львова”, – каже Посівнич.

Він додає, що Садовому гарно продається інший Львів – туристичний, який орієнтований на польського туриста.

“Професор Гембарович брав свого часу активну участь у боях за Львів (був молодим польським націоналістом) і його позиція як польського патріота була свідомим рішенням. Він залишився тут, не виїхав, коли був обмін населення, чим наглядно демонстрував “польськість” Львова. Вважаю, що це дуже заслужена людина з польської сторони, але ми повинні в першу чергу дбати і шанувати своїх. Наприклад, зараз йде 100-ліття ЗУНР і, окрім пам`ятника, жодної таблиці, яку ми пропонували, так і не встановлено”, – наголосив Посівнич.

Нагадаємо, виконавчий комітет Львівської міської ради погодив встановлення інформаційної таблиці професора Львівського університету Мечислава Гембаровича.

Згідно з рішенням виконкому, таблиця буде встановлена «з метою увіковічення пам’яті видатного львів’янина, вченого-мистецтвознавця, професора Львівського університету Мечислава Гембаровича» на вул. Я. Стецька, 9.

 

comments powered by HyperComments