100 років великої перемоги: як у Львові святкуватимуть річницю Листопадового Чину

Вівторок, 30 жовтня 2018, 01:36
1 листопада виповниться рівно 100 років з моменту відновлення української державності на Галичині.
100 років великої перемоги: як у Львові святкуватимуть річницю Листопадового Чину

1 листопада, у четвер, у Львові святкуватимуть сторіччя ЗУНР та подій 1 листопада 1918 року, відомих як «Листопадовий чин», чи «зрив» (це слово вживали у міжвоєнний період у значенні, що це видатна подія). Місто гучно відзначатиме День Листопадового Чину, 100-ї річниці героїчної звитяги українців та підняття над Львовом жовто-синього стягу.

О 9:30 у міській раді на урочистій сесії преміюють десять найкращих авторів проектів щодо промоції цих історичних подій. Вони отримають по 25 тисяч гривень. А над Ратушею пластуни піднімуть стяг.

О 12 годині, на площі Ринок реконструктори відтворять бої за Львів 100-річної давності, під час яких українці захопили усі найважливіші об'єкти у місті та ліквідували польских окупантів у межах столиці ЗУНР. Реконструктори також пройдуть центром міста Маршем слави Галицької армії.

Одночасно всім охочим про ті події сторічної давнини розкажуть на наймасовішому уроці під відкритим небом при вході до мерії.

Окрім того, впродовж місяця у різних локаціях міста демонструватимуть короткометражний художній фільм «Рим» режисера Віталія Загоруйка. Це відтворення історії українсько-польської війни 1918-1919 років, від Листопадового Зриву 1918 року до останнього успішного наступу українців під Чортковом (більш відомого під назвою «Чортківська офензива»).  В той же час, капела «Дударик» вже 2 листопада співатиме осучаснені стрілецькі пісні на площі Музейній.

Дмитро Кацал, директор хорової капели «Дударик» зазначив: «Я подумав, що потрібно додати досить драйву і джазу. Звернувся до солістів, додав струнний оркестр, звичайно, буде капела. Зробили абсолютно нові, модерні аранжування. Буде тільки «Не пора» і «Ой, у лузі червона калина» в автентичному звучанні. А решту подаємо від рок-балади і закінчуючи ритм-блюзом».

Також, о 18.00 на Площі Ринок для власного маршу зберуться націоналісти на чолі з "Національним Корпусом", які пройдуть ходою до Церкви Стрітення Господнього на вулиці Клепарівській, 30а.

 

comments powered by HyperComments