Львів приймає «Мандрівників зі Сходу»

Понеділок, 13 серпня 2018, 12:25
З 11 по 22 серпня п’ятнадцять випускників гімназії містечка Золоте Луганської області будуть подорожувати Україною: Харків – Львів – Чернівці – Одеса – Запоріжжя. Екскурсії в музеї, на великі підприємства та історичні комплекси, а головне – зустрічі з цікавими людьми та проектами,— все це допоможе дітям зрозуміти, в якій країні вони живуть, зруйнувати стереотипи та свідомо обрати власне майбутнє: чим займатися, де жити, за що варто боротися.
Львів приймає «Мандрівників зі Сходу»

 

Благодійний фонд Сергія Жадана і «Олені святого Миколая» (відокремлений підрозділ у Харкові ГО «Всеукраїнське об`єднання «Українські рубежі» разом узялися здійснити мрію підлітків із прифронтової зони, котрі у своєму минулорічному листі до Святого Миколая написали, що мріють побачити Україну.

Діти зізнаються, що чи не найбільше хочуть побачити саме Львів, який відомий їм, з одного боку, своєю історичною спадщиною, архітектурною красою, а з іншого – сучасними урбаністичними рішеннями, активною громадою (зокрема, молоддю).

У Львові підлітки познайомляться з діяльністю громадських організацій, побачать сучасну бібліотеку ім.митрополита Андрея Шептицького, дізнаються, як працює радіокомпанія Люкс та різні громадські проекти (наприклад, із озеленення міста).

Діти діляться, що мало подорожують, тому власний досвід відкриття своєї країни для них дуже важливий. «Мені хотілося б побувати усюди, побачити країну, в якій я живу, відкрити справжню Україну. Ця подорож — шанс познайомитися з різними містами, адже раніше я був лише в Харкові і в Києві. Я хотів би побачити Львів, бо це культурна столиця  України», — говорить випускник Нікіта Коваленко.

Керівник студентської організації Українського католицького університету (УКУ) «Україна-єдина» зі Львова Юрій Мурин говорить, що вже не раз переконувався в ефективності подібних проектів:
«Ми періодично запрошуємо дітей із прифронтової зони до Львова на три дні і бачимо, скільки нового для себе вони відкривають, як самі розкриваються. Це об’єднує країну, руйнує ізольованість регіонів. Багато дітей досі не виїжджали зі своєї області, для них подорож — досвід, нові друзі, контакти. Хочеться, щоб вони свідомо підходили до вибору професії, думаю, ми їм у цьому поможемо, адже УКУ – вуз новітнього, європейського зразка».

Зустрічі з експертами та експертками в різних галузях дадуть випускникам  інструментар громадських активностей та покажуть, що діти можуть змінювати своє рідне місто самотужки. Випускники хочуть зробити зелену зону відпочинку у рідному місті Золоте, поблизу ринку, адже зараз ця територія занедбана і продовжує засмічуватися місцевими. Своїм досвідом їм допоможе Олександра Сладкова —  начальниця відділу урбаністики у ЛКП «Інститут просторового розвитку».  «У Львові з 2014 року існує міська ініціатива Спільнокошт озеленення, – розповідає Олександра. – Ми висаджуємо дерева силами і коштами мешканців. Причому це не просто «висадка дерев», а створення нових громадських просторів. Активним юнакам та дівчатам із Золотого ми розкажемо, як обрати і посадити дерево, як залучити на це гроші».

Дитячу подорож теж реалізували завдяки краудфандингу: майже двісті доброчинців долучилися до здійснення дитячої мрії і фондували проект «Мандрівники зі Сходу»  на платформі Спільнокошт «Велика ідея». На подорож вдалося зібрати 122 000 гривень. Ще 20 000 грн. потрібно для виробництва документального фільму, який покаже, як бачать Україну діти з прифронтового містечка. Фондувати можна за реквізитами на сайті zhadancharity.org (там же можна побачити відео, де випускники діляться своїми мріями про подорож).

«Коли лише за перші три дні ми зібрали третину потрібної суми, то переконалися, що люди справді бачать ефективність таких проектів, – говорить Ірина Куніцина, голова БФ Сергія Жадана. – Нам переказували від 50 до 5 000 грн, підтримували, радили, куди в якому місті піти і з ким познайомитися – цей проект уже на старті став таким, що об’єднує.

Велику підтримку ми отримали від Razom for Ukraine – волонтерської організації з Нью-Йорка, що також збирала кошти для «Мандрівників зі Сходу». А  організацію і фінансування проекту в Запоріжжі цілком взяв на себе Благодійний фонд «Покликання серця».

У кожному місті «Мандрівникам» допомагають партнери: транспортом, харчуванням, організацією маршрутів і зустрічей. Програму складено так, щоб діти не просто знайомилися з ландшафтом та історією країни, а дізнавалися, як працюють ті чи інші організації. Так, у Харкові “мандрівники” підуть на екскурсію до міжнародної компанії-розробника мобільних і браузерних ігор Plarium, в Одесі відвідають портовий перевалочний комплекс TIS та Художній музей. Чернівці відкриють дітям українську культуру екскурсіями в університет, музеї та церкви, а Запоріжжя — знайомством з козацькою добою і візитом на Хортицю. І це далеко не все.

«В Україні є проблема масової еміграції, багато хто після закінчення навчання виїжджає з України, — вважає Олександра Рибальська, помічниця директора благодійного фонду «Покликання серця», який приймає випускників у Запоріжжі. — Тому важливо показати випускникам, що в Україні хорошого. А для дітей із прифронтової зони це ще й можливість виїхати з того напруження, в якому вони живуть».

Анастасія Жук, голова PR-департамету TIS — порту в Одесі, впевнена, що діти будуть вражені тим, як працює найбільший порт у країні: «Вони побачать, як працює велике сучасне підприємство, зможуть поспілкуватися з працівниками і дізнатися, що потрібно вміти, щоб працювати в порту».

Всю  мандрівку буде знято на відео медіапроектом «Накипіло», оператор Кирил Гончар. Враження дітей, їх досвід пізнання власної батьківщини та роздуми про те, яку Україну вони хочуть будувати, ляжуть в основу документального фільму.

comments powered by HyperComments