Проект сміттєпереробного заводу може зазнати корегувань

Середа, 25 липня 2018, 17:44
Проект сміттєпереробного заводу може зазнати корегувань з урахуванням зауважень екологів, а його зведення відбуватиметься паралельно із налагодженням у Львові роздільного сортування.
Проект сміттєпереробного заводу може зазнати корегувань

Про це вдалося домовитися під час робочої зустрічі, яку ініціювала голова депутатської еко-комісії Львівської міської ради Ірина Оршак, між екологами  Міжнародної  організації "Екологія-Право-Людина"  і директором ЛКП "Зелене місто" Вадимом Ноздрею, повідомляє інформаційний портал депутатів Львівської міської ради.

"Головний результат зустрічі, якого вдалося досягнути, - це вихід на спільну позицію, що пріоритетним завданням Львова на сьогодні має бути активне і дієве впровадження роздільного сортування –  із обов’язковим відбором органіки та пластику.  За два роки, що будуватиметься завод, сортування відходів має увійти в звичку львів’ян. А для цього місто має забезпечити всі умови, аби роздільне сортування діяло: мають бути окремі контейнери, домовленості з перевізниками про вивіз саме роздільних відходів", – говорить Ірина Оршак.

Окрім того, після побажань екологів, Вадим Ноздря пообіцяв розглянути можливість додати у проект заводу процес анаеробного (безкисневого) збродження органічних відходів для виготовлення метану. Також важливо, що проект заводу передбачає наявність фільтрів, які "ловитимуть" випари, аби ті не потрапляли у навколишнє середовище.

«Отож перша частина будівництва заводу – це відокремлення  та переробка органіки. Друга – відділення вторсировини, яка може йти на переробку. Інші неорганічні відходи пресуватимуться та, зменшені в об’ємі, тимчасово вивозитимуть на доступні для Львова полігони", – говорить Ірина Оршак.

Також під час зустрічі Вадим Ноздря запевнив, що встановлення модулю для вироблення RDF-палива відбудеться лише за умови наявних попередніх домовленостей з цементними заводами про його купівлю. Саме проти вироблення RDF активно виступали львівські екологи, які називали цей процес недоцільним. Наразі ж на встановлення модуля навіть нема коштів і про це не йдеться.

За словами голови комісії, усі домовленості  будуть внесені у протокол зустрічі.

comments powered by HyperComments