Львівські виші війшли в ТОП-5 загальноукраїнського рейтингу

Середа, 18 липня 2018, 13:44
Освіта.ua склала щорічний консолідований рейтинг українських вишів, за яким два львівських заклад війшли в ТОП-5.
Львівські виші війшли в ТОП-5 загальноукраїнського рейтингу

Про це повідомляє galinfo.com

Консолідований рейтинг закладів вищої освіти України у 2018 році охоплює 237 закладів вищої освіти, а також містить 7 підрейтингів: "Кращі класичні університети України", "Кращі приватні виші", "Кращі київські виші", "Кращі виші регіонів України", "Кращі педагогічні виші", "Кращі медичні університети України", а також "Кращі навчальні заклади областей України".

Цього року, в якості вихідних даних для складання консолідованого рейтингу вишів України, використані рейтинги університетів, що були оприлюднені у 2017-2018 роках: "Топ-200 Україна", Scopus та "Бал ЗНО на контракт", кожен з яких використовує різні критерії оцінювання закладів вищої освіти.

Зокрема, методика рейтингу "Топ-200 Україна", що складається Центром міжнародних проектів "Євроосвіта", базується на використанні даних прямих вимірів та експертних думок. Діяльність вишів оцінюється з допомогою інтегрованого індексу. Цей індекс містить три комплексні складові: індекси якості науково-педагогічного потенціалу, індекс якості навчання та індекс міжнародного визнання.

Результати "Рейтингу "Scopus" базуються на показниках бази даних Scopus, що є інструментом для відстеження цитованості наукових статей, які публікуються навчальним закладом або його працівниками у наукових виданнях.

Рейтинг "Бал ЗНО на контракт" містить інформацію про показники середнього бала ЗНО абітурієнтів, яких в 2017 році зараховано до вишів на навчання за контрактом. Зазначений рейтинг фактично визначає лідерів серед закладів освіти, в яких вступники виявили бажання здобувати вищу освіту за власні кошти.

Виходячи з цього, Консолідований рейтинг підсумовує загальні рейтингові місця навчальних закладів за версією "Топ-200 Україна", "Scopus" та "Бал ЗНО на контракт".

За результатами Консолідованого рейтингу, свої позиції підтвердив Київський національний університет ім. Шевченка, який у 2018 році очолив таблицю рейтингу.

Друге місце посів Харківський національний університет ім. Каразіна. Третє — Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського".

Четверте та п'яте місця Консолідованного рейтингу отримали два провідні університети міста Лева: Львівський національний університет ім. Івана Франка — 4 та Національний університет "Львівська політехніка" — 5 місце.

Національний університет "Києво-Могилянська академія" за результатами рейтингу отримав шосте місце.

На сьомому місці розташувався Національний медичний університет ім. Богомольця.

Дніпровський національний університет ім. Гончара отримав восьму позицію рейтингу.

Дев'яту сходинку посів Одеський національний університет ім. Мечникова, а десяту — Сумський державний університет.

comments powered by HyperComments