За що МОЗ звільнив ректора Одеського медуніверситету Валерія Запорожана (Факти)

Вівторок, 17 липня 2018, 22:45
Міністр охорони здоров'я України Уляна Супрун звільнила з посади ректора Одеського національного медичного університету Валерія Запорожана за грубе порушення трудових обов'язків згідно з контрактом.
За що МОЗ звільнив ректора Одеського медуніверситету Валерія Запорожана (Факти)

"Останньою краплею" для того, щоб Уляна Супрун підписала наказ про звільнення Валерія Запорожана з посади, став факт зірвання міністерської перевірки в Одеському медуніверситеті. Це було розцінено як чергове порушення умов контракту, підписаного ще в 2011 році, згідно з яким Запорожан, по суті, відповідає за все, що відбувається в ОНМедУ.

Виконувати обов'язки ректора до виборів буде доктор медичних наук, професор Костянтин Аймедов - завідувач кафедри психології. Мабуть, передчуваючи подібне рішення МОЗ, Валерій Запорожан спробував заборонити роботу Комісії МОЗ, яка прибула в університет 16 червня.
 

Сьогодні відбулося перше засідання Приморського районного суду м.Одеси за позовом ректора ОНМедУ Валерія Запорожана до МОЗ. Коментуючи ситуацію з судом, який був перенесений на 19 липня, громадські працівники заявляють про інструктажі Валерієм Запорожаном своїх підлеглих в дусі: "сьогодні потрібно хвалити себе на місцях і критикувати верхи".



У ректораті не шанують громадських активістів, які вже багато років домагаються відставки ректора. Активісти звинувачують керівника в системній корупції і розкраданні бюджетних коштів. За фактами зловживань у ОНМедУ кілька разів відкривалися кримінальні провадження, але ректора до відповідальності так і не притягнули.



Після Революції гідності Валерію Запорожану, незважаючи на яскраве «регіональне» минуле, якимось дивом вдалося зберегти свої позиції. Тим часом, під час двох президентських кампаній Віктора Януковича Запорожан був його довіреною особою, членом Партії регіонів і відповідав за вибори в Одеській області.
 

Відомо і про активну участь ректора в організації Антимайдану в Києві в лютому 2014 з примусовою «відправкою» туди студентів Медичного університету. Запорожан погрожував студентам відрахуванням за підтримку Майдану, пишаючись цим, чіпляв на ефіри георгіївську стрічку, але так і не був люстрований після Революції Гідності.



А в 2017-м в вузі спалахнув неабиякий скандал за участю іноземних студентів, які вийшли на прес-конференцію, відкрито заявивши про навмисне заниження керівництвом вузу оцінок з метою вимагання хабарів.



Непривабливо виглядає Запорожан і в ролі наукового наставника. Так, коли в його університеті під його ж науковим керівництвом деяка Вікторія Євдокимова захистила докторську дисертацію, то Комісія по боротьбі з лженаукою і фальсифікацією наукових досліджень Президії НАМН України, проаналізувавши її на предмет некоректних запозичень, виявила плагіат в грандіозних обсягах.
 

Подібні факти, втім, аж ніяк не поодинокі: багато тем наукових робіт - це рівень студентських рефератів, які є елементарною компіляцією, часто навіть не ними виконаною. Торгівля дисертаціями в вузі була поставлена ​​на потік, за що національний університет був позбавлений наукової ради із захисту наукових ступенів.



Про підприємницькі таланти ректора ОНМУ складають легенди. У червні-липні поточного року пройшов ряд тендерів Одеського Національного Медичного Університету на загальну суму більше ніж 60 млн гривень. Тим часом, громадськість і викладачі вузу вже два роки поспіль б'ють на сполох з приводу багатомільйонних закупівель обладнання ректором університету Валерієм Запорожаном. Від співробітників університету, які не погоджувалися з економічною політикою ректора, той вважав за краще позбавлятися.



Наприклад, у січні 2016 року для університетської клініки на вул. Тінистій був закуплений прилад PERFORMER НТ. За майже 2.5 роки на цьому апараті проведено всього 46 процедур, тобто в середньому - дві процедури в місяць. Ефективне використання надто дорогої техніки керівництво університету, схоже, не бентежить. Розраховуючи, мабуть, на небачений приплив онкохворих, рік тому в клініку закуповується ... другий такий же апарат за 8.3 млн грн.!



Якщо ознайомитися з показаннями до проведення процедури гіпертермічної перфузії на вже закупленому обладнанні, то виявиться, що вони відсутні в стандартах і протоколах - як в Україні, так і в Європі, а також відсутні в навчальних програмах онкологів. Тобто апріорі PERFORMER НТ не може бути використано при навчанні інтернів-онкологів. Яких, до речі, ОНМУ не готує.

Цікаво, що технічні завдання під час закупівлі Одеським національним медичним університетом (апаратів УЗД, рентген-апаратів, гіпертермічної перфузії, лабораторної техніки), у тому числі, технічні завдання на закупівлю робототехніки вартістю близько 250 млн грн., яка не відбулася тільки завдяки пильності громадськості, теж були складені переважно під італійських виробників.

За ще одним збігом обставин, більшість почесних професорів, які беруть участь в новому проекті Валерія Запорожана - Міжнародному біомедичному онкологічному кластері, - теж з Італії. Серед запрошених на презентацію кластера, яке анонсувалося наприкінці травня - почесний професор ОНМУ професор Джуліано ді Бернардо, багаторічний керівник італійської масонської ложі, Великий Магістр, правда останнім часом останній трохи розгубив свій вплив в європейських масонських колах. Це саме йому ректор ОНМУ зобов'язаний титулом Великого Магістра в період, коли він очолював Велику ложу України в 1998-2001 роках.



Відповідь на ці питання, напевно, вже знайшли аудиторські служби, рахункова палата і Державна контролююча служба України (колишнє КРУ), фахівці яких вже більше місяця працюють на території вузу. Розрахунок ректора-важкоатлета на те, що КРУ спробує в черговий раз прикрити його «тили» малоймовірний.

 

У цій ситуації Валерій Запорожан звернувся до старої номенклатурної практики «листів щастя» і виступів (наприклад, колег-ректорів) в дусі: «Не дамо в образу нашого товариша», а також активної "зачистки" негативу щодо себе з інтернет-простору.

До слова, серед листів народних депутатів на адресу МОЗ можна знайти прізвища, яких надзвичайно складно уявити сидячими поруч. Наприклад, депутатів від Оппоблока Миколи Скорика та Антона Кіссе з Іриною Єфремовою з «Народного фронту».

Серед тих, хто намагається лобіювати і активно захищати ректора Одеського медуніверситету на рівні Києва називають також народного депутата з партії Народний фронт Максима Полякова, який рік тому був, втім, позбавлений депутатської недоторканості в рамках справи про отримання хабара за лобіювання інтересів іноземної компанії з видобутку бурштину .

Метаморфози з кафедрами, кадрові примхи, закупівлі з особистими пристрастями, а головне - розруха в ОНМУ в буквальному сенсі сьогодні очевидні вже не тільки для фахівців, а й для пересічних громадян. Як повідомлялося раніше, викладачі та співробітники оздоровчого табору "Медик" ОНМедУ звернулися до нардепа, щоб врятувати табор від продажу з молотка.

Співробітники університету розповідають про зруйновані будівлі головного корпусу, навчальних аудиторій, великої «анатомки». У стані запустіння, без опалення знаходиться аварійний спортивний корпус. А студентам і викладачам навіть немає на чому сидіти. Це в 21 столітті в центрі Європи?

Масштаби розкрадання в Одеському медуніверситеті вражають. За "схемами" Запорожана було продано:

- гуртожитки на Малиновського і Ковалевського;

- центральну науково-дослідну лабораторію, на вулиці Белінського (зараз там знаходиться один з найдорожчих ресторанів в Одесі "Олександрівський");

- стадіон площею 1.5 га на розі вулиць Пастера та Мечнікова (побудовані житлові будинки);

- кафедру іноземних мов на вулиці Пастера.

До речі, в цьому році, за результатами чергової перевірки МОЗ, Валерія Запорожана відсторонили від обов'язків ректора ОНМУ за підозрою в корупції. 23 квітня 2018 року в Міністерстві охорони здоров'я підписали відповідний наказ.

Ректора відсторонили незабаром після провалу ним річного звіту перед МОЗ, в процесі якого виявилися порушення цілого ряду положень згідно з контрактом. Міністерство тоді вирішило не затверджувати звіт і почати перевірку інформації про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією, за фактом яких було порушено кримінальну справу, про що ректор вважав за краще промовчати, порушивши тим самим умови контракту з Міністерством охорони здоров'я.

Таким чином, Міністерство охорони здоров'я в особі Уляни Супрун перервало 24-річний ректорський стаж Валерія Запорожана, фактично позбавивши його можливості балотуватися на новий термін - контракт з ректором закінчувався у вересні 2018 року.

comments powered by HyperComments