У Палаці мистецтв у Львові відбувся Фестиваль дизайну вишиванки: фото

Понеділок, 16 липня 2018, 17:35
З 12 по 15 липня у Палаці мистецтв тривав Фестиваль дизайну вишиванки.
У Палаці мистецтв у Львові відбувся Фестиваль дизайну вишиванки: фото

Понад 40 учасників із Києва, Рівного, Тернополя, Коломиї та різних міст Львівщини взяли участь у Фестивалі дизайну вишиванки у Львівському Палаці мистецтв (Львів, вул. Коперніка, 17). Виробники вишиваного одягу, народні умільці, вишивальниці, співаки, модельєри, дизайнери, кулінари, артисти, співаки, музиканти зібралися в Галереї та на подвір’ї Палацу мистецтв, аби перетворити Фестиваль вишиванки на яскраве, насичене і цікаве дійство. Тривав фестиваль чотири дні.

В перший день фестивалю відбулось відкриття одразу двох мистецьких виставок, знайомство учасників фестивалю на ярмарку та насичена концертна програма. 
Модні дефіле в національних костюмах представила дизайнерка Галина Шуневич. Понад тридцять дівчат-моделей у сучасних костюмах із елементами вишивки – від сорочок до вечірніх суконь показали гостям, що елементи вишивки на одязі – це модно і сучасно. Також показали моделі вишиванок «Вишивка західних регіонів України» старшого викладача Львівської національної академії мистецтв Ірини Грицюк.

Концертна програма першого дня стартувала о 15:00. Учасники і гості слухали світові джазові хіти, українські хіти, класичні арії від артистів оперного співу. Серед вокалістів: фіналіст «Голосу країни» Володимир Окілко, заслужені артисти України Маріанна Лаба та Василь Понайда, а також інші оперні співаки, гурт «Кармеліти», тріо «Крайня хата».

Мистецька частина фестивалю вишиванки – це виставкиа на першому поверсі 24 сценічних костюмів із опери «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка (з репертуару Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької). Костюми представила дослідниця Христина Козак.

Директор музею Історико-краєзнавчого музею у Винниках Ігор Тимець у супроводі дуету бандуристок Юлії Когут та Вікторії Гамар відкрив на другому поверсі унікальну мистецьку виставку-експозицію автентичного старовинного українського одягу.

“Святково-обрядове вбрання українців» - це спільний мистецький проект Історико-краєзнавчого музею у Винниках, Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького у Львові та Палацу мистецтв. Виставка проілюстрована світлинами відомого етнографа Юліана Дороша. 

На відкриття виставки та Фестиваль вишиванки завітав перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус з представниками із обласної ради.
"Фестиваль яскравий, насичений заходами – музичними, мистецькими, цікавий для дорослих і дітей, львів’ян і відвідувачів. Сподіваюся, він стане традиційним", - зазначив Андрій Білоус. 

В.о. директора Львівського Палацу мистецтв Юрій Візняк показав гостям виставки, що в цей час тривають у Палаці. Це виставки живопису Володимира Стасенка, Володимира Стадничука, мистецький проект Андрія Черновола, арт-майстерню «Інший світ». 
«У Палаці мистецтв усі зали заповнені – є виставки, цікаві для різних вікових категорій – для маленьких дітей, молоді, серйозних поціновувачів мистецтва, туристів. Ми працюємо і надалі у такому ж напрямку, щоб популяризувати мистецтво у Львові та за його межами», - зазначив директор Палацу. 
Завершився перший день Фестивалю о 19:00. 

На території Палацу мистецтв під час Фестивалю працюють:
Простір смаколиків – зона барбек'ю, кав’ярні, крамниці та ресторації Львова представлять продукцію для відвідувачів, а також можна буде придбати карамель, еклери та солодку вату; Простір 3D та паралельної реальності – «Інший світ»;
Виставка живопису художника Володимира Стадничука;
Виставка живопису та графіки художника Володимира Стасенка;
Мистецький проект «Qtargets – послання миру» українського художника Андрія Черновола;
Дитячий простір – розвага для найменших гостей фестивалю;
Покази обладнання для створення вишивки та речей у етностилі – власники сучасних машин для вишивання ознайомлять з будовою та принципом роботи цих механізмів.

Другий день Фестивалю дизайну вишиванки відвідав голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

 «Фестиваль надзвичайно актуальний зараз, нашу вишиванку треба пропагувати у всьому світі. Всім відомо, що я великий шанувальник вишитої сорочки, на сесіях обласної ради завжди її вдягаю. В моїй колекції – понад 200 вишиванок, а постійно одягаю 14. Сьогодні у майстрині замовив вишити ще й 15 сорочку», - каже Олександр Ганущин.

На виставці сценічних костюмів із опери «Наталка Полтавка» Миколи Лисенка з репертуару Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької гості оглянули експозицію, познайомилися з майстром художніх гобеленів Левикіною Ларисою. Також побували на унікальній виставці - автентичного старовинного одягу «Святково-обрядове вбрання українців».

В.о. директора Палацу мистецтв Юрій Візняк показав гостям виставки, що в цей час тривають у Палаці. Це виставки живопису Володимира Стасенка, Володимира Стадничука, мистецький проект Андрія Черновола, арт-майстерню «Інший світ».

«Приємно, що у Палаці проходять безліч цікавих виставок. Після розмови із новим керівником, дійшли висновку, що потрібно розширяти виставкові площі, вирішити питання із опаленням закладу взимку. Тобто, створити умови, аби зали Палацу мистецтв приймали, наприклад, економічний форум», - додав голова Львівської обласної ради.

На другий день Фестивалю вишиванки гості заходу слухали естрадні програми від дитячих студій «FoRa» (керівник – Володимир Кудовба), вокальні виступи, перформанси. Діти щиро та професійно співали народні та сучасні пісні.

Третій день Фестивалю дизайну вишиванки був мінливо-сонячний через львівську погоду. Гостей та учасників ярмарку розважали артисти на сцені – народні колективи, танцюристи та співаки.

На сцені фестивалі виступили: танцювальний колектив «Звенигород» із Пустомитівського району (районний дім села Звенигород), народний аматорський вокальний ансамбль народної пісні Молодичеського Старостинського округу «Любисток», хореографічний колектив Ходорівського центру дитячої та юнацької творчості «Вихиляс» та солістка Палацу культури із Ходорівської об’єднаної територіальної громади Христина Вівчар.

Яскравою частиною фестивалю став показ мод від етно-дизайнерки Оксани Парути."РУТА Студія – Дизайн" показала ексклюзивні сценічні костюми.

"Своїми костюмами ми підкреслюємо сюжетну лінію танцю чи пісні. Завдяки цьому створюється цілісність образу, який феєрично сприймається глядачем", - каже дизайнерка Оксана Парута. Замовники "РУТА Студія – Дизайн" - професійні танцювальні, хорові колективи та капели в Україні, Польщі, Росії, Чехії, Канади, США.

Ввечері відбулося урочисте вручення подяк учасникам і організаторам фестивалю дизайну вишиванки. У конференц-залі зібралися учасники, організатори, артисти, моделі, митці, народні умільці. Привітати їх прийшов заступник голови обласної ради Володимир Гірняк.

«Велика подяка керівництву Палацу і організаторам фестивалю. Він пройшов добре, отримав належну увагу і від львів’ян, гостей міста і від обласної ради. Маємо надію, що фестиваль буде щорічним, буде удосконалюватися, адже вишиванка - це символ України», - каже Володимир Гірняк.

В.о. директора Львівського Палацу мистецтв Юрій Візняк теж подякував організаторам та учасникам фестивалю.

«Це наш перший фестиваль, тому ми могли побачити недоліки і переваги, зробити так, аби в наступні роки все пройшло ще краще. Особлива подяка нашим учасникам, які приїхали на фестиваль із інших областей України. Ви не побоялися ризикнути, взяти участь у фестивалі, який проводиться вперше, тому ви завжди будете брати участь на пільгових умовах», - каже Юрій Візняк.

Директор Палацу вручив в першу чергу подяки організаторам фестивалю: Петру Поповичу, Богдану Тарададі, Ігорю Тимецю, Галині Дорощук, Олександрі Тимчишин, Тетяні Самсоновій, Андрію Чабану, Христині Безпалюк, Христині Козак, Аліні Яковенко, Софії Малендевич, Вікторії Климків, Ростиславу Пелеху.

Разом із організаторами Юрій Візняк подякував за участь у Фестивалі дизайну вишиванки: Йосифу Цибулі, Ларисі Левковській, Ірині Лозинській, Оксані Паруті, Оксані Рушінець, Ользі Голубковій, Ларисі Левикіній, Наталії Чернусі, Ірині Грицюк, Галині Шимчук, ПП «Маруся», ПП «Бабусина скриня», ПП «Лора», ПП «Ністром». А також вручив подяки моделям, які брали участь у дефіле.

Артисти, без яких Фестиваль не мав би такої гарної атмосфери, теж отримали подяки: Володимир Окілко, Василь Понайда, тріо «Крайня хата», колектив «Анданте», Ірина Стефанко, Мар’яна Лаба, Володимир Кудовба, Юлія Карпа-Рутковська, бандуристки Юлія Когут і Вікторія Гамар.

Подякували також журналістам, які висвітлювали перебіг Фестивалю: телеканалу «Правда Тут», телеканалу «Перший Західний», радіостанції «Галичина FM», інформаційним інтернет-виданням Lemberg.info та gazeta.lviv.ua.

Завершився третій день Фестивалю вишиванки частуванням усіх присутніх.

15 липня, у заключний день, відбувся фінальний виступ артистів: гала-концерт з ведучою Юлією Карпою-Рипновською (екс-солістка гурту «Glamour», керівник дитячої школи «Karparation») та Зоряною Березяк (ведуча, співачка). Артисти: фіналіст «Голосу країни» Михайло Мирка, юна співачка Анастель, група GlamBerry, співачка, екс-учаснипця групи «Glamour» Rypnovska, дитяча школа «Karparation», гурт «Адажіо». Представити Київ на Фестивалі дизайну вишиванки завітали: співачка, автор та виконавиця пісень чуттєва та запальна Мальва, продюсерський центр АртистUA, Галина Солодка ,співачка, автор та виконавиця, засновниця талант- конкурсу « Покажи талант світу», Хena, співачка, яка поєднує культурні традиції України та Білорусі, засновниця порталів TuT-UA.com та Vtrendi.com.ua.

comments powered by HyperComments